Den rosa staden Jaipur blir UNESCO världsarv!

Den så kallade rosa staden Jaipur är nu utlyst som världsarv av organisationen UNESCO. Jaipur grundades av Maharaja Sawai Jai singh II år 1721 men det var inte fören 1876 staden fick sin karakteristiska färg.

Besked på Twitter

Beskedet att Jaipur nu är ett världsarv kom under lördagen den 6 juli 2019 via ett Breaking-News-meddelande på Twitter med hälsningen bravo. Se hela tweetet här!

Vad är så speciellt med Jaipur?

Den rosa staden Jaipur är främst den gamla muromgärdade stadskärnan som byggdes av Maharaja Sawai Jai singh II år 1721 då hans tidigare huvudstad, Amber, blivit för trång. Den gamla huvudstaden Amber ligger i utkanten av Jaipur och är sedan tidigare en del av världsarver ”Rajasthans bergsfort” som du kan läsa om här.

När Amber blev för trångt byggdes den muromgärdade staden några mil från den gamla huvudstaden, där fanns plats att växa och att bygga en stad med breda, raka avenyer och gator. Staden planerades efter de hinduiskarkitektoniska teorierna från vilka Vidyadhar Bhattacharya (som var en "Shaspati" – Hindu-Präst-Arkitekt) planerade den nya staden. Jaipur blev därför en unikt planerad stad i Indien där de flesta andra orter snarare växte fram ur behov och utan plan. Men det skulle dröja ända till 1876 innan staden fick sin rosa färg.

Varför är Jaipur rosa?

I Indien anses den rosa färgen vara välkomnande (därför ser man många rum i Indiska traditionella hem med rosa väggar i rum där man mottar gäster) och det var för just ett varmt välkomnande staden målades rosa. 

Under 1876 var Albert Edweard, prins av Wales och drottning Victorias äldsta son, på besök på den indiska subkontinenten. Under sin resa besökte han 21 indiska städer i diplomatiska syften. Den 4 februari var det dags att besöka Jaipur. För att välkomna prisen av Wales beslöt Maharaja Ram Singh att måla staden rosa.

Vad är UNESCO världsarv?

För att ett monument, stad eller annan plats ska kunna bli ett världsarv måste landet där platsen finns göra en ansökan till FN-organet UNESCO. Vad som kan bli ett världsarv beslutades under UNESCOs 17:e generalkonferens i paris den 16 november 1972.

Efter att ett land har ansökt om ett världsarv utreds förfrågan av en kommitté som sedan godkänner eller avslår ansökan efter ett antal kriterier. Bland annat tas underhåll, tillgänglighet och mycket annat i beaktande. En världsarvsstatus innebär därför inte att det är en viktigare eller mer speciell plats än någon annan liknande plats men det visar att platsen är en ojämförlig och enastående plats av stor betydelse för hela mänskligheten. 

 

Vilka världsarv finns i Indien?

Indien har en otrolig historia och kultur, det är därför inte konstigt att landet har belönats med många världskulturarv. Vi har samlat de flesta kulturarv på vår sida här så att du lätt kan hitta fler spännande och intressanta platser att besöka. Tänk bara på att det finns många tusentals fler sevärda platser i Indien som ännu inte sökt om märkningen men är lika fantastiska (eller mer) ändå. Se vår lista om Indiens världsarv här!

Hitta billigaste resan till Jaipur

Här kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Läs mer!

Läs vår resguide till Jaipur

Se vår lista om Indiens världsarv