Indiens ambitiösa snabbtågs-projekt riskerar att ställas in

Det är inte enbart framgångar för Indiens olika ambitiösa järnvägsprojekt. Det planerade snabbtåget mellan Mumbai i delstaten Maharashtra och Ahmedabad i Gujarat riskerar nu att helt ställas in. Detta beroende på flera olika faktorer.

Indiens första snabbtåg

Premiärminister Narendra Modis drömprojekt om ett snabbtåg mellan Mumbai och Gujarat var beräknat att kosta de indiska skattebetalarna 17 miljarder USD vilket i dagsläget motsvarar ungefär 162 791 405 000 svenska kronor. Tåget av så kallad bullet-train-modell var tänkt att drastiskt förkorta restiden på den ca 50 mil långa sträckan och seriöst konkurrera med flyget. Nu riskerar flera av de privata investerarna dra sig ur på grund av förseningar.

Förseningar på grund av fruktodlare

En av de största motsättningarna mot snabbtåget hittas inte oväntat av markägare efter den planerade rutten. Störst problem ger fruktodlare som till stora delar skulle behöva ge upp sin försörjning. Ett antal legala strider om marken pågår och riskerar att dra ut så mycket på tiden att investerarna skräms bort av förseningarna och osäkerheten. En talesperson från NCP, Nationalist Congress Party menar att de inte motsätter sig infratruktursprojekt men att jordbrukares förlorade land inte kan ignoreras. 

Narendra Modis förlorade delstatsval i Maharashtra

Narendra Modi förlorade även delstatsvalet i delstaten Maharashtra till det forna samarbetspartiet, Shiv Sena, Shivas Armé. Trots att detta nationalistiska parti länge samarbetat med BJP har de länge motsatt sig detta snabbtåg. Problemet ligger i att delstaten Maharashtra skulle finansiera större delen av projektet trots att den övervägande majoriteten av rälsen skulle ligga i Narendra Modis hemdelstat, Gujarat. Andra kritiker menar också att pengarna borde läggas på att rusta upp och börbättra nuvarande järnvägsnät.

Läs mer:

https://www.reuters.com/

https://www.livemint.com/

Photo by Steenium on Unsplash

Hitta resan till och i Indien

Hitta billiga flygerbjudanden till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj avreseort i Indien för att hitta inrikesflyg