Indiska järnvägen betalar tillbaka 15 miljarder rupies för avbokade biljetter

Det är inte bara flygbolagen som betalar tillbaka pengar för bokade biljetter. Indian Railways måste nu betala tillbaka pengar för bokade tågbiljetter i Indien – och det handlar om stora mängder biljetter.

Inställda tåg från den 22 mars

Indian Railways ställde in alla sina tåg från den 22 mars 2020, tre dagar innan Indien fick sin officiella lock-down. De avbokade resorna gällde först mellan den 22 mars och den 14 april varpå trafiken åter igen skulle starta. Det senare datumet har nu skjutits upp till den 3 maj. Initialt innebar det at hela 5,5 miljoner bokningar om 9,4 miljoner biljetter först ställdes in. Summan för dessa köp uppgick till hela 8,3 miljarder rupies. 

Ytterligare 3,9 miljoner bokningar inställda

Som om det inte vore nog med inställda bokningar har man även ställt in alla bokningar mellan den 15 april och 3 maj, många vilka har bokats under den inledande karantänen. Dessa 3,9 miljoner bokningar med uppskattningsvis nära dubbla mängden biljetter uppgår till ytterligare 6,6 miljarder rupies vilket innebär en total om ungefär 15 miljarder rupies som nu alltså måste betalas tillbaka.

Återbetalning

För personer som bokat sina biljetter och betalat online kommer återbetalningarna ske automatiskt, för alla andra kan man gå till biljettluckorna på tågstationen och be om pengarna tillbaka innan den 31 juli. Men risken finns att det kan bli långa köer, normalt sett transporterar den indiska järnvägen ca 20 miljoner passagerare fördelat på 15000 passagerartåg dagligen. Det är en stor mängd människor som kan bilda långa köer.

Stoppade bokningar

Indian Railways har nu lärt sig läxan med att tillåta bokningar för tidigt. Alla bokningar av biljetter, såväl online som i lucka, är nu längre tillåten för framtida tåg tills nya order ges. Detta eftersom man inte kan vara säker på att trafiken får starta igen efter den 3 maj, en ny förlängning av landets karantän kan komma att ske längre fram.

Extra liten bonus som plåster på såret – för Indian Railways

När man köper en biljett för det indiska järnvägsnätet betalar man inte bara för biljetten utan också en så kallad convenience fee. Den avgiften är tänkt att betala för biljetthanteringssystemet. Avgiften är inte speciellt hög och ligger på 15 INR för biljetter i klasser utan AC och 30 INR i klasser med AC. Men även 15 INR multiplicerat med i runda slängar 10 miljoner avbokade biljetter handlar det ändå om en nätt liten summa. 

Läs mer