Ingen normal flygtafik till och från Indien innan våren

Indiens minister för civil lufttrafik, Hardeep Singh Puri, gick nyligen ut med ny information gällande inrikes- och utrikesflyg i och till Indien. Vi kan inte förvänta oss en återställd flygtrafik på länge, istället arbetar Indien med att inrätta så kallade luftbubblor mellan ett antal länder.

Luftbubblor till och från Indien

I dagsläget har Indien formella avtal om så kallade luftbubblor med 16 olika nationer. Det innebär att flyg kan trafikera dessa sträckor så länge som särskilt stora utbrott av corona-viruset sker. Vid större utbrott stängs luftbubblan tillfälligt av tills dess att situationen är under kontroll igen. För närvarande har Indien förhandlat fram avtal om luftbubblor med följande nationer:

USA
Kanada
Frankrike
Tyskland
Storbritannien
Maldiverna
Förenade Arabemiraten
Qatar
Afghanistan
Bahrain
Japan
Nigeria
Kenya
Irak
Bhutan
Oman

I ett luftbubble-avtal kan flygbolag från dessa nationer upprätta flygningar för att framför allt hämta tillbaka medborgare av den egna nationen. Vissa undantag görs också för vissa typer av affärer och anställningar.

Begränsningen till 31 oktober förlängs?

Under presskonferensen den 8 oktober sade Hardeep Singh Puri att "Det finns i princip tre frågor att tänka på innan du återupptar regelbundna internationella flygningar. En, återuppta inhemsk anslutning som ansluter större städer till en mindre stad, vilket vi redan har gjort. För det andra, typen av virus som jag inte kan kommentera och det tredje är internationella begränsningar. Varje land vill att sitt folk ska återvända, men för andra finns det många begränsningar". Vidare menar han att inställningen av flygen kan förlängas till mars eller april,´.

Två miljoner passagerare sedan 6 maj 2020

Genom luftbubbleavtalen och liknande åtgärder har två miljoner passagerare kunnat resa till och från Indien sedan den sjätte maj 2020. Under dessa program har 1 711 128 personer kunnat resa till Indien medan 297 536 personer rest ut från Indien.

Inrikesflygen ökar i Indien

De indiska inrikesflygen har ökat successivt sedan den 25 maj. När inrikesflygen började tillåtas i Indien efter den totala nedstängningen gjordes den med enbart 33% kapacitet. Den 26 juni ökades kapaciteten till 45% och från den 2 september till 60%. Sedan flygen återstartades har runt 12 miljoner passagerare forslats över landet. Bara under dagen av pressmötet, den 8 oktober 2020, flog 156 565 passagerare med 1525 flyg.

Läs mer på P.I.B

Läs också India.com

Foto av Vivek Doshi on Unsplash