Järnvägen i Indien lanserar AC-vagnar i ekonomiklass

Nu lanserar den indiska järnvägen, Indian Railways, sina första ekonomivagnar med luftkonditionering. Den nya klassen kallas AC Three Tier Economy Class Coach och har precis som de andra vagnarna med ”Three Tier” tre bäddar på höjden. Förutom att bli ett prisvärt alternativ så har vagnarna också försetts med ett flertal säkerhet- och komforthöjande funktioner, vilket vi skrivit om tidigare (länkar längre ned på sidan).

Vagnar med 83 bäddar

I standardutförande har vagnarna i AC Three Tier Economy (AC3 Economy) en konfiguration med 83 bäddar och sittplatser. Under dagtid delar tre personer på en rad platser och under natten konverteras sittplatserna till våningssängar med tre våningar. På så vis skiljer sig vagnen inte från den traditionella AC3. Vagnarna, vilka är en ny typ av indiskt byggda LHB-vagnar (Linke Hofmann Busch) kan pressa in betydligt fler passagerare än de äldre vagnarna och därmed få ned biljettpriset. Tanken är att dessa vagnar ska kunna konkurera med priset mot vagnar utan AC.

Från 64 till 83 bäddar

Där den traditionella AC3-klassen enbart kan ta 64 passagerare per vagn kan nu den nya klassen ta hela 83 passagerare. Att man nu kan trycka in så många fler bäddar beror bland annat på att man flyttat och minskat storlek på de elektriska panelerna i vagnarna. Istället för att ha de elektriska kopplingarna och panelerna i början och slutet av varje vagn placeras de nu istället under golvet. De nya vagnarna tillverkas i Railways Coach Factory i Kapurthala, Punjab.

Nya förbättrade egenskaper

Indiska järnvägen AC3 Economy

Nu kan det låta som att komforten och säkerheten i de nya vagnarna blir sämre, men den indiska hjärnvägen vill övertyga oss om att så inte är fallet. För även om vagnarna nu har fått epitetet ”economy” och betydligte fler passagerare behöver dela på en och samma vagn, ska säkerheten och komforten faktiskt bli bättre. Några av de nya egenskaperna vagnarna har kan du se nedan. Betydligt fler förändringar och förbättringar kan du läsa om i de relaterade artiklarna nedan.

 1. Samtliga vagnar rullstolsanpassas både gällande på- och avstigning som vid toalettbesöket. De nuvarande vagnarna kan kännas vanskliga för såväl på- och avstigning för personer med även friska ben.
 2. Bättre kontroll av kall/varmluften. I de tidigare vagnarna var det omöjligt att anpassa luftflödet för just din bädd utan att påverka andra passagerare. I de nya ekonomivagnarna har du en egen ventil som kan riktas och regleras.
 3. Modulär design av säten och bäddar för att förbättra komforten, minska vikten och underhållskraven.
 4. Förbättrad passagerarbekvämlighet i form av hopfällbara bord och hållare för vattenflaskor, mobiltelefon och tidskrifter.
 5. Individuella läslampor och mobila laddpunkter för varje bädd.
 6. Ergonomiskt förbättrad design av stegen för åtkomst till de mellersta och övre slafarna. Ni som tidigare rest i AC3 vet att det ibland kunde kännas som akrobatiska trick att komma in och ut ur bädden.
 7. Trots fler bäddar har man ökat utrymmet mellan de tre olika nivåerna vilket leder till bättre utrymme för samtliga passagerare.
 8. Förbättrad design av såväl de indiska som de västerländska toaletterna. De nya toaletterna ska dessutom vara lättare att rengöra och svårare att smutsa ner.
 9. Estetiskt tilltalande och ergonomisk entré.
 10. Självlysande gångmarkörer.
 11. Belysta bäddplatser med självlysande platsnummer ska underlätta för dig som stiger ombord under natten.
 12. Förbättrad brandsäkerhet med material som överensstämmer med världsstandarden EN45545-2 HL3.
 13. En av de viktigaste nya aspekterna handlar om säkerheten för kvinnliga passagerare. I kvinnodelen av vagnarna kommer det bland annat finnas extra övervakning samt larm-knappar om någon skulle känna sig hotad på ett eller annat sätt. 
 14. Läs mer om förbättringarna i artikeln om Tejas Express nedan.

Vilka tåg kommer få den nya vagnarna?

Tanken är att vagnara redan nu ska börja rulla ut och att de i slutet av nästa år ska finnas på alla Mail- och Expresståg som kör med LHB-bussar i landet. Den nya Tejas Express-tågen kommer ha samma vagnar i sin konfiguration. Undantag görs för Rajdhani, Shatabdi, Duronto, Jan Shatabdi och övriga specialtåg.

Ser du fram mot din nästa tågresa? Kommentera gärna nedan!