Kraftigt förkortad restid på viktiga tåg (Delhi-Mumbai och Delhi-Howrah)

Många av den senaste tidens resnyheter från Indien har handlat om flyg, men det händer minst lika spännande saker på marken. Nu ska restiderna för några av landets viktigaste tåglinjer kapas rejält.

 Indian Railways 100 day plan

Den indiska järnvägen, Indian Railways, har som ett av elva förslag i den så kallade hundradagarsplanen bett om en investering om 140 miljoner rupies för att höja hastigheten på stambanan. Planen ska sättas i verket med omedelbar verkan. Hundradagsplanen innebär att förslg som initierats av premiärminister Modi genom unionsministern ska behandlas och godkännas för omedelbar implementering inom hundra dagar.

Tidsbesparing

Linjen mellan Delhi och Howrah (utanför Kolkata) tar i dagsläget 17 timmar vilket förväntas minskas till 12 timmar. Linjen mellan Delhi och Mumbai å andra sidan tar idag 15,5 timmar med de snabbaste tågen och ska minskas till 10 timmar. För att lyckas med detta ska man öka den tillåtna topphastigheten på banorna från 130 km/h till 160 km/h.

Övriga förslag

I hundraddagsplanen ingår flera andra viktiga förbättringar för järnvägen. En frekvensökning för järnvägen i 700 MHz-bandet ska leda till högre hastigheter och bättre säkerhet vid bland annat dimma. Arbetet med gratis WIFI på tågstationer ska fortsätta och inkludera alla Indiens 6485 stationer. För den säkerhetsmedvetne är ett nytt signalsystem för de största och viktigaste sträckorna också en del av planen.

Läs mer

Läs fler tågrelaterade nyhter

Läs om hur du bokar tåg i Indien

Allt du behöver veta för att planera din egna resa till Indien utan resbyrå

Läs mer på MoneyControl.com

Hitta resan till och i Indien

Hitta billiga flygerbjudanden till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj avreseort i Indien för att hitta inrikesflyg