Nationalparken Kaziranga i Assam, Indien, öppnar upp för turism igen

Fler och fler platser och aktiviteter öppnar upp i Indien igen efter att tidigare stängts ned under pandemin. För en kort stund sedan meddelade de ansvariga för Nationalparken Kaziranga också att även de nu tillåter besökare.

Stängd under sju månader

Det är inte bara den pågående pandemin som gjort att den populära nationalparken hållit stängt. Årets monsun har också varit ovanligt lång och besvärlig, något som gjort det svårare att fysiskt ta sig ut i parken för att se någon av de vilda noshörningarna, elefanterna eller tigrarna.

Mjuk uppstart

Inledningsvis tillåter man bara jeepsafari. Safari från elefantryggen kommer dock tillbaka redan den första november. Öppnandet sker för att ge en ekonomisk återhämtning till delstatens turistindustri och de unga, enligt delstatens chefsminister Sarbananda Sonowal. Under den första perioden kommer jeepsafaris ske i två av parkens zoner, nämligen Kohora och Bagori. När vädrets makter tillåter elefantsafari igen öppnas ytterligare fem zoner.

Säkerhetsprotokoll

För att öppnandet av parken ska ske så säkert som möjligt har man infört speciella protokoll. Alla besökare måste bära mask under hela safarin, alkogel kommer delas ut regelbundet och man måste hålla en stor social distansering. Såväl besökare som guider kommer också få kroppstemperaturen avläst samt att man även kommer kontrollera övrig hälsa. Visar man minsta symptom får man helt enkelt stanna kvar på hotellet. För att minska risken för smittspridning kommer även jeeparna att satineras mellan de olika safari-grupperna. 

Foto kumar chandugade on Unsplash