Nu rullar bättre sovvagnar ut på Indiens järnvägar

Från och med den femtonde februari 2021 börjar tåg av typen Tejas Sleeper rullas ut på det indiska järnvägsnätet för att ersätta de föråldrade Rajdhani express. Förutom en högre hastighet är de nya vagnarna försedda med flera olika förbättringar gälladne såväl säkerhet som komfort. 

Indiens bästa sovklassupplevelse

Undertecknad har tillbringat ett oräkneligt antal nätter på olika sovtåg genom Indien. Upplevelsen har oftast varit spännande och intressant men lika ofta har jag nog önskat en lite bekvämare resa. De nya vagnarna av typen Tejas ser ut att kunna lösa de flesta resenärernas behov om en säker och bekväm resa. Försedd med smarta funktioner kommer vagnarna att erbjuda klassens bästa upplevelse, lovar den indiska järnvägen, men visst ser det lovande ut på bilderna? Starten av Tejas-tjänsten är planerad till den 15/2-2021.

Mittengången på Tejas-vagnarna på indiska järnvägen

500 planerade Tejas-tåg

Enligt pressmeddelandet från den indiska järnvägen menar man att tågen med den nya vagnstypen innebär ett paradigmskifte för långdistansresor. Passagerarna har helt enkelt en ny era av tågresupplevelser med förbättrad komfort att se fram emot. Planen är att hela 500 av dessa tåg ska rulla ut från Integral Coach Factory (ICF) och Modern Coach Factory (MCF) under det finansiella året 2021/2022. Tejas-tågen kommer gradvis ersätta samtliga premiumtåg i Indian Railways långdistansflotta.

Vilka uppgraderuingar och funktiooner kan man då förvänta sig?

Automatiska skjutdörrar som sköts centralt av en vakt. Tåget kan inte längre starta innan alla dörrar är stängda. Något som kan minska antalet olyckor rejält då många personer omkommer efter att försöka tränga sig in på redan rullande tåg.

Underrede av rostfri stål är kanske inget som påverkar bekvämligheten på resan, men det ökar livlängden på flottan och bör leda till färre olyckor på grund av korrosion. 

Toalett på tåg i Indien av typen Tejas sovvagn

En av de saker de flesta resenärer på nattåg inte ser fram emot är toalettbesöken. Ofta lortiga toaletter vars avlopp leder ut direkt på rälsen lockar få. De nya vagnarna får biovakuumtoaletter som påminner om de som finns på flyg. Systemet ska ge förbättrade hygienförhållanden på toaletten på grund av förbättrad spolning. Dessutom sparar toaletterna på vatten.

Vagnar med luftfjädring ska förbättra såväl komforten som färdkvalitén samt kunna ge en högre topphastighet.

En stor orsak till många tragedier på de indiska tågen kan nu förhoppningsvis undvikas. Alla vagnar förses nu med automatiska brandlarm och detekteringssystem med automatisk branddämpning. Detta ska förhoppningsvis ge tillräckligt med tid och varning för att resenärer ska vakna och kunna evakuera vagnen om branden skulle komma.

Nya smarta funktioner introduceras med ett nytt centraliserat passagerarinformationssystem. Funktionerna är följande:

 • ▪ Passagerarmeddelande / passagerarinformationssystem.
 • ▪ Digitala destinationstavlor ombord.
 • ▪ Kameraövervakning med ansiktsigenkänning och nattvision.
 • ▪ Nödkommunikationssystem med nödcentral om olycka eller liknande sker.
 • ▪ Övervakningssystem för lager och hjul på varje vagns ska förbättra säkerheten.
 • ▪ HVAC- Luftkvalitetsmätning för luftkonditioneringssystem.
 • ▪ Sensorer och indikationer som visar om toaletterna är upptagna eller lediga.

Dessutom kan man förvänta sig dessa förbättringar

Sov- och sittplatser på Tejas-tågen i Indien

 • ▪ Förbättrad toalett försedd med beröringsfria installationer, marmoryta som är lätt att rengöra från bland annat graffitti. Toaletterna har ny design, nya soptunnor och belysning som startas automatisk när dörren stängs med mera.
 • ▪ Vattennivåsensor för att ange tillgänglighet för vatten.
 • ▪ Tågövervakningssystem med pekskärm för tågets förman.
 • ▪ Tågens insida och utsida är försedd med texturerad PVC-film för lättare underhåll.
 • ▪ Vagnarna har en förbättrad interiör: Stolar och bäddar med PU-skum ger passagerarna bättre komfort.
 • ▪ Alla fönster är försedda med rullgardiner istället för de enkla vanliga gardinerna som finns i andra vagnstyper. Rullgardinerna är i ett material som är lättare att sanera och hålla hygieniska.
 • ▪ Varje passagerare får en egen laddningspunkt för mobila enheter.
 • ▪ Läslampa för varje passagerarplats.
 • ▪ Förbättrade stegar till övre bäddarna.

Vad tycker du om att resa med tåg i Indien? Berätta vad dui tycker i kommentarerna nedan!

Läs mer

Läs mer om att resa med tåg i Indien i vår tågresarguide!