Bröllop i Indien

Hej! Jag är bjuden på bröllop i Indien, januari 2019. Är det någon här som har erfarenhet av bröllop i Indien?

Jag har varit i Indien tio gånger så jag är hyggligt bekant med landet, men jag har ingen erfarenhet av bröllop i indien. Den som skall gifta sig är dottern till den chaufför jag haft under alla mina Indienresor. Vi står varandra mycket nära. 

Nu undrar jag hur ett hinduiskt bröllop (generellt sätt) går till? Vad skall jag ha på mig? Vad skall jag ge i present? Vad kan jag förvänta mig och vad bör jag tänka på?

Jag har naturligtvis pratat med både den blivande bruden och hennes far men jag känner att de inte riktigt förstår mina undringar. Inte alls konstigt, eftersom de tycker att deras kultur står som norm för alla kulturer:-) Jag kommer förmodligen vara den enda "vita" gästen på detta bröllop, så jag vill vara förberedd på att vissa ögon kommer ligga på mig och jag vill försöka gör mitt bästa för att smälta in och visa respekt.

Skulle vara jättekul och intressant att få ta del av era erfarenheter och tankar kring bröllop i Indien! 

//Lisa

Maijsan lör, 2020-01-04 20:02

Hej! Jag är också på väg till ett bröllop i Indien. Åker nu på tisdag! Bröllopet är 3 dagar 17-19/1. Jag tyckte inbjudan gav bra info och sedan kollade jag filmer på youtube på vad som hände på de olika tillställningarna. Det är olika färgteman så vi har fått skaffa oss flera olika outfits för att matcha in i sällskapet, vi kommer åzå vara enda västerlänningarna. Jag har fixat en upplevelsepresent till brudparet som de kan välja vad de vill göra, dyka, rida, åka Rib båt etc. Paret bor i Sverige så det var lättare. Jag har kollat med andra indier eftersom bruden säger att den största gåvan är att vi kommer och Ngt annat behövs inte. Men självklart vill man ge ngt. Jag tror att många ger pengar och summan ska tydligen inte vara jämn utan sluta på 1. 

Allt kommer att vara helt olikt svenska traditioner, bara det att flera hundra gäster bjuds på allt, för vår del 5 dgr på hotell med mat, taxi, make up artist mm...det var svårt att acceptera, men jag fick bara svar att det handlar om indian hospitality