G20 Tourism Expo i Jaipur

Indien är ett land med en mångfald av turistmål som sträcker sig från kultur och historia till natur och äventyr. Landet har en enorm potential att attrahera turister från hela världen, särskilt efter pandemin. Därför har Indiens turistministerium lanserat en ambitiös plan att utveckla 50 nya turistmål i landet under sitt G20-ordförandeskap detta år.

Under G20 Tourism Expo i Jaipur , som anordnades av Indiens turistdepartement tillsammans med departementet för turism i Rajasthan och Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), lockade toppnamn från rese- och turismsektorn i Indien deltog till evenemanget för att diskutera framtiden för Indiens turistindustri. Ministeriet för turism har sedan tidigare organiserat två möten med G20-Tourism arbetsgruppen och kollar bland annat på hur man kan främja grön turism, digitalisering, skapande av arbetstillfällen och destinationshantering. 

Invigning av Indiens statssekreterare för turismdepartementet

Under invigningssessionen berättade Arvind Singh, statssekreterare för turismdepartementet, att  "Indiens turismsektor visar en av de starkaste återhämtningsgraderna i Asien-Stillahavsregionen. Trots utmaningarna som pandemin har ställt till med har Indien registrerat 6,19 miljoner utländska turistankomster år 2022, vilket innebär en ökning med 305% jämfört med 1,52 miljoner år 2021. För att främja turismen ytterligare planerar vi att främja grön turism, öppna 50 nya turistdestinationer och lansera publicitet på utlands marknaderna." 

Utveckla 50 resmål i Indien

Indien har också planer, och påbörjade arbeten, med att förbättra och marknadsföra 50 "nya" destinationer i Indien. Några av dessa är:

 • Ayodhya: En viktig pilgrimsort för hinduer, där det sägs att guden Rama föddes. Här ska två nya hotell byggas av Tata Group, ett Vivanta och ett Ginger, som ska komplettera reskretsen med Lucknow och Varanasi i Uttar Pradesh. Hotellen ska ligga nära den kommande Ayodhya International Airport.
 • Khajuraho: En grupp av tempel från 900-talet som är kända för sina erotiska skulpturer. Här ska ett nytt museum byggas för att visa upp tempelns konst och arkitektur.
 • Pahalgam, Sonmarg, Gulmarg och Srinagar: Fyra populära destinationer i Kashmir, som erbjuder vacker natur, snöklädda berg, sjöar och trädgårdar. Här ska infrastrukturen förbättras och nya aktiviteter som skidåkning, golf och vandring främjas.
 • Hampi: En forntida stad i Karnataka som var huvudstad i Vijayanagar-imperiet. Här finns många ruiner av tempel, palats och monument som vittnar om stadens rika kultur och historia.
 • Bodh Gaya: En helig plats för buddhister i Bihar, där Buddha sägs ha uppnått upplysning under ett fikonträd. Här finns ett stort tempelkomplex med Mahabodhi-templet och Bodhi-trädet.
 • Konark: En stad i Odisha som är känd för sitt soltempel, ett arkitektoniskt mästerverk från 1200-talet. Templet är byggt i form av en vagn dragen av sju hästar och har många utsmyckade skulpturer.
 • Mahabalipuram: En kuststad i Tamil Nadu som var en viktig hamn under Pallava-dynastin. Här finns flera stenmonument från 600-700-talen, som Rathas, Mandapas och Shore Temple.
 • Ajanta och Ellora: Två grupper av grottor i Maharashtra som har utsökta målningar och skulpturer från buddhistisk, hinduisk och jainistisk konst. Grottorna är uthuggna ur klipporna mellan 200-talet f.Kr. och 600-talet e.Kr.

För att utveckla turismen i Indien har landet flera strategier för att utveckla turismen i de nya destinationerna. Några av dem är:

 • Att främja grön turism, som innebär att respektera miljön, bevara kulturarvet och stödja lokalbefolkningen. Indien vill också skapa gröna investeringar och arbetstillfällen för småföretag i turistsektorn.
 • Att lansera en reklamkampanj i utländska marknader för att locka fler turister till Indien. Kampanjen ska visa upp Indiens mångfald, kultur, historia och natur.
 • Att förbättra infrastrukturen och tillgängligheten till de nya destinationerna. Detta innefattar att göra 59 nya flygrutter operativa under det regionala luftanslutningsprogrammet UDAN, som syftar till att ansluta avlägsna och underutvecklade områden.
 • Att utveckla nya hotell, museum, aktiviteter och attraktioner i de nya destinationerna. Detta ska bidra till att öka kvaliteten och variationen av turistupplevelser i Indien.

Rajasthans minister för turism

Turismminister Vishwendra Singh från delstaten Rajasthan tillkännagav också att delstaten planerar att återuppliva 23 gamla flygfält runt om i Rajasthan och att dessa kommer att ge en knuff framåt åt turistsektorn i delstaten. Under sitt invigningstal menade han att "Under vår nyinförda landsbygdsturismpolitik ska vi återutveckla 23 flygfält med privat sektors stöd. Detta kommer att ge en stor impuls till turismen i Rajasthan, särskilt på landsbygden och skapa enorma sysselsättningsmöjligheter." Rajasthan har också infört en banbrytande landsbygdsturismpolitik som förväntas främja vildmarksturism, kultur- och religionsbaserad turism i hela delstaten.

Stor potential för Indiens turism

Indiens turistsektor har stor potential och det nya initiativet för att skapa nya turistdestinationer och flygrutter visar att regeringen prioriterar att utveckla sektorn ytterligare enligt deras pressrelease. Evenemanget G20 Tourism Expo och Great Indian Travel Bazaar (GITB) är viktiga initiativ för att locka internationella turister till landet och främja den inhemska turismen.

 

Läs hela pressmeddelandet här!

Nyhetsämne