Indiens arbete för att minska landets plastavfall

Indien har länge slagit på trumman för att bannlysa användningen av engångsplast i landet, men resultaten har varit varierande och de olika delstaterna har anammat olika regelverk. Häng med så berättar vi mer, delstat för delstat.

Berg av plastavfall och skogar fulla av påsar

Vi är nog många som observerat att de indiska vägarna i mångt och mycket kantas av plastavfall, rykande sopberg i städer och byar som stinker av brinnande plast, kossor med stinna och plastfulla magar som mumsar på ett sopberg i närheten av Taj Mahal. Men det är inte utan motstånd och det är inte utan kamp från privata organisationer och den indiska staten. 

Vad säger då de indiska regelverken om användandet av engångsplast?

Reglerna för hantering av plastavfall (PWMR), 2016, ger det lagstadgade ramverket för hantering av plastavfall på ett miljöanpassat sätt i hela landet. Trettiofyra stater och unionsterritorier (UT) har utfärdat orders som inför bestämmelser som helt eller delvis rör förbud mot plastpåsar och eller identifierade engångsartiklar av plast.

Arbetsgrupper mot engångsplast

De olika indiska delstaterna och uninonsterritorierna har uppmanats av centralregeringen att utgöra en särskild arbetsgrupp under ordförandeskap av chefssekreterare eller administratör för att helt få bort plastprodukter av engångskaraktär. Hittills har detta gjorts av 32 av 34 delstater och en arbetsgrupp på nationell nivå har också bildats av den indiska centralregeringen. De olika delstaterna samt centrala ministerier och departement har också uppmanats att utveckla en övergripande handlingsplan och genomföra den på ett tidsbestämt sätt. Fjorton stater och UT och tolv centrala ministerier har dessutom utvecklat egna omfattande handlingsplaner, menar den indiska regeringen.

Det indiska centrala ministeriet för miljö, skog och klimatförändringar har meddelat riktlinjerna för det utökade producentansvaret för plastförpackningar och hantering av plastavfall, den 16 februari 2022. Anvisningar har utfärdats till e-handelsföretag, vilka anses som ledande vid användning av engångsplast, samt plastråvarutillverkare med avseende på utfasning av identifierade engångsplastartiklar.

Central hjälp till de indiska delstaterna

Ytterligare central hjälp ska också ges till delstater och UT för hantering av fast avfall inklusive hantering av plastavfall, under Swachh Bharat Mission Urban (SBM (U)) och Swachh Bharat Mission Grameen (olika statliga program för att hålla Indien rent). Engångsplastförbud har införts som en viktig komponent i Swachh Survekshan 2022.

Fullständiga förbud mot vissa produktkategorier

Enligt reglerna för hantering av plastavfall, från 2016, finns det ett fullständigt förbud mot påsar som använder plastmaterial för att lagra, packa eller sälja gutkha (en typ av indisk tobak som närmast kan liknas som en blanding av tuggtobak och snus), tobak och pan masala. Dessa förbud baseras på hög nedskräpningspotential och låg användbarhet. Under 2021 lade ministeriet också till förbud mot tillverkning, import, lagerhållning, distribution, försäljning och användning av följande identifierade engångsplastartiklar:

 • Öronproppar med plastpinnar
 • Plastpinnar för ballonger
 • Plastflaggor
 • Godispinnar
 • Glasspinnar
 • Polystyren (frigolit) för dekorationer
 • Tallrikar
 • Muggar
 • Glas
 • Bestick som gafflar, skedar, knivar
 • Brickor
 • Omslags- eller packfilmer runt sötsakslådor
 • Inbjudningskort 
 • Cigarettpaket
 • Plast- eller PVC-banderoller mindre än 100 mikron
 • Omrörare.

Regler i de olika indiska delstaterna och unionsterritorier

Delstatsnamn / UT

Helt eller delvis förbud

Kommentar

1

Andaman & Nicobar Islands

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lagring, import, distribution, transport, försäljning och användning av plastpåsar.

2

Andhra Pradesh

Inte bannlyst

Inte bannlyst

3

Arunachal Pradesh

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lagring, import, transport, försäljning och användning av bärväskor av polyeten/plast

4

Assam

Helt bannlyst

Bärkassar, banderoller, buntings, koppar, matfilm, flex, flaggor, tallrikar, lakan (används för att spridas på matbord oavsett tjocklek) inklusive ovanstående föremål gjorda av termokol och plast som använder mikropärlor av plast.

5

Bihar

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lagring, import, transport, försäljning och användning av plastpåsar

6

Chandigarh

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lagring, import, försäljning, användningstransport och kassering av plastpåsar

7

Chhattisgarh

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lagring, import, försäljning, användningstransport och kassering av plastpåsar

8

Daman Diu & Dadra  Nagar Haveli

Helt bannlyst

Förbud mot användning, försäljning/förvaring av alla typer av plastpåsars

9

Delhi

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkar, importerar, lagrar, säljer och använder plastprodukter (polypropylen, bärväskor av non-woven-tyg), plastfilm eller plaströr för att packa eller täcka vilken bok som helst inklusive tidningar och inbjudnings-/hälsningskort.

10

Goa

Delvis bannlyst

Regeringen införde ett förbud mot tillverkning, lager, import, transport, återvinning, försäljning och användning av plast (bärväskor, koppar, gafflar, papperstallrikar, skedar) i Chorla Ghat-området Mandi Wildlife Sanctuaries.

11

Gujarat

Delvis bannlyst

Helt bannlyst plastprodukter i staden Gandhi Nagar, inga andra förbud i delstaten.

12

Haryana

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lager, import, transport, återvinning, försäljning och användning av plast (bärkassar, koppar, gafflar, papperstallrikar, sugrör, skedar och behållare för användning av livsmedel)

13

Himachal Pradesh

Helt bannlyst

Helt bannlyst vid användning av bärväskor (oavsett storlek), polyeten, icke biologiskt nedbrytbart material, engångsplastmuggar, tallrikar och glas

14

Jammu & Kashmir

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lagerhållning, distribution, försäljning och användning av bärväskor av polyeten, plastark eller liknande, omslag av plastark, plastförpackningar och flerskiktsförpackningar mindre än femtio mikrometer i tjocklek inom territoriella gränser för staten Jammu och Kashmir.

15

Jharkhand

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, import, lagring, transport, försäljning och användning av plastpåsar i hela staten

16

Karnataka

Helt bannlyst

Delstatsregeringen förbjöd plastbanderoller, buntings, bärpåsar (plast och komposterbara), koppar, plastfilmer, flex, flaggor, tallrikar, skedar och lakan gjorda av plast eller Thermocol och mikropärlor i hela staten

17

Kerala

01.01.2020

(Executive Order)

Helt bannlyst tillverkning, lagring, transport och försäljning av plastpåsar (oavsett tjocklek); plastark (används som bordsduk); tallrikar, koppar och dekorativa material gjorda av termokol/stryroskum; SUP-artiklar som koppar, tallrikar, fat, skedar, gafflar, halm, omrörare; plastbelagda pappersmuggar, plastbelagda papperstallrikar, plastbelagda pappersskålar, plastbelagda papperspåsar; Ovävda påsar, plastflaggor, plastbunting; vattenpåsar i plast, juiceförpackningar av plast som inte är märkesmärkta; juicepaket av plast; PET/PETE-flaskor med dricksvatten med en kapacitet mindre än 500 ml; soppåsar (plast); PVC-flexmaterial och plastförpackningar.

18

Ladakh

Delvis bannlyst

Förbud mot användning av vattenflaskor av plast och andra plasttillverkade föremål i regeringskansliet och andra institutioner

19

Lakshadweep

Helt bannlyst

Helt bannlyst på användning, butik & försäljning av plastpåsar av alla tjocklekar, plastbelagda bärväskor, plastflaggor, plastark/filmer som används för inslagning, plastdukar som används som matbordsdukar, termokolmuggar och tallrikar, plastbelagda pappersmuggar och tallrikar, tekoppar av plast, tumlare av plast, tekoppar av plast, vattenpåsar/-paket/PET-vattenflaskor av plast, sugrör,

20

Madhya Pradesh

Helt bannlyst

Produktion, lagring, transport, försäljning och användning av plastpåsar.

21

Maharashtra

Helt bannlyst

Helt bannlyst i hela staten för tillverkning, användning, försäljning lagring, transport och distribution, grossist & detaljhandel, import av plast- och komposterbara påsar och engångsprodukter tillverkade av plast & termokol (polystyren) - engångsfat/-sked, koppar, skål, behållare, gaffel, tallrikar, glas, halm, non-woven polypropenpåsar, muggar/påsar.

22

Manipur

Helt bannlyst

Helt bannlyst på användning, butik & försäljning av plastpåsar

23

Meghalaya

Delvis bannlyst

Användning och försäljning av plastpåsar mindre än 50 mikron har förbjudits och ett offentligt meddelande har utfärdats

24

Mizoram

Delvis bannlyst

Helt bannlyst på plastpåsar under 50 mikron

25

Nagaland

Helt bannlyst

Helt bannlyst på användning, butik & försäljning av plastpåsar

26

Odisha

Delvis bannlyst

Förbud mot användning och försäljning av plastpåsar, dricksvatten på flaska Polyetentereftalatflaskor med en kapacitet på mindre än 200 ml; SUP engångsbestick som thermocol (polystyren), fat/sked, koppar, skål, behållare, gaffel, glas och tallrikar i Bhubaneshwar, Berhampur, Cuttack, Puri, Rourkela & Sambalpur

27

Puducherry

Helt bannlyst

(i) Bärväskor av polyeten/plast/polypropen; (ii) koppar av polyeten/plast/styrofoam (Thermocol); (iii) Plattor av polyeten/plast/styrofoam (Thermocol); (iv) Plastpåsar som används för förpackning av tillagad mat. (v) Plastskivor som används för att sprida på matbordet. (vi) Vattenpåsar; (vii) Plasthalm; (viii) Plastflagga.

28

Punjab

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, lagerhållning, distribution, återvinning, försäljning och användning av plastpåsar.

29

Rajasthan

Helt bannlyst

Helt bannlyst på användning, butik & försäljning av plastpåsar

30

Sikkim

Helt bannlyst

Helt bannlyst bruk, förvaring av engångsartiklar (muggar, tallrikar, skedar, behållare etc..) gjorda av frigolit.

31

Tamil Nadu

Helt bannlyst

Helt bannlyst tillverkning, försäljning, användning, lagring, transport och distribution av "engångsplaster", dvs plastväskor, flaggor, lakan som används för matinpackning, sugrör, tekoppar, tumlare, vattenpaket och påsar

32

Telangana

Inte bannlyst

Inte bannlyst

33

Tripura

Helt bannlyst

Helt bannlyst Sälj, användning, förvaring, transport och import av plastväskor (inklusive polypropen, non-woven-tyg) plaströr för att packa eller täcka vilken bok som helst inklusive tidningar och inbjudnings-/hälsningskort.

34

Uttar Pradesh

Helt bannlyst

Sälj, använd, förvaring, transport och import av plastpåsar (inklusive polypropen, fiberdukstyp) plaströr för att packa eller täcka vilken bok som helst, inklusive tidningar och inbjudnings-/hälsningskort.

35

Uttarakhand

Helt bannlyst

Sälja, begagnat, förvaring och transport av plastpåsar.

36

Västbengalen

Delvis bannlyst

Helt förbjudet på religiösa och historiska platser.

 

Foto: Henric Carlsson, Lake Pichola, Udaipur, Rajasthan.