Indiens handels- och industriminister om svensk-indiskt samarbete

Den indiska unionsministern för handel och industri, Piyush Goyal, pratade under fredagens VD-forum om svensk-indiska relationer och hur vänskapen mellan länderna kan utvidgas. Då året 2020 stått för sina utmaningar önskar han nu att skapa nya möjligheter.

Forum för strategiskt affärspartnerskap mellan Indien och Sverige

Unionens handels- och industriminister sa idag att Indien och Sverige borde arbeta tillsammans för att bygga ett mer motståndskraftigt och starkt partnerskap. Under talet på VD-forumet för strategiskt affärspartnerskap mellan Indien och Sverige sa Piyush att ”året 2020 har varit ett utmanande år, men låt oss omvandla denna kris till en möjlighet.”

Goyal menade vidare att ”Vi skulle vilja att Sverige ska vara en del av våra ansträngningar att utvidga den indiska ekonomin, att nå högre välstånd och utforma ett Indien som är lämpligt för globalt engagemang i den moderna världen under 2000-talet. Jag är säker på att VD-forumet och att ett stratigiskt affärspartnerskap mellan Sverige och Indien hjälper oss att utöka denna vänskap på alla nivåer och gör Sverige till en viktig del av Indiens växande ekonomi. ”

Stor befolkning ger stora affärsmöjligheter

Ministern sa att Indien, med 1,35 miljarder människor, ger en av världens största affärsmöjligheter. ”Vi har en mycket stor och växande medelklass som strävar efter en bättre livskvalitet. Jag är säker på att svenska företag skulle älska att arbeta i Indien och utforska bättre möjligheter. Vi tror att vårt förnyade fokus på teknik kommer att hjälpa oss att anpassa Indiens prioriteringar och Sverige kommer att spela en viktig roll att vara vår naturliga partner för innovation och tillväxt. ”, Tillade han.

Sveriges kunnande och innovation till nytta för Indiens framgångar

”Sverige är världens innovatör och ligger i framkant när det gäller att utveckla avancerad teknik inom en mängd olika områden. Indien kan ha oerhört nytta av detta partnerskap ”

När vi pratade om Aatmanirbhar Bharat (ungefär översatt till det självförsörjande Indien) sa ministern att under det programmet uppmuntrar vi import av högteknologiska produkter och uppmuntrar människor att ta med sig teknik, färdigheter, bättre hälso- och utbildningskvaliteter till Indien. Ansträngningen att öka närvaron av både, inhemska och internationella företag i tillverkningsindustrin, kommer att hjälpa oss att öka inkomstnivån för Indiens befolkning, utvidga ekonomin, avreglera och ta bort investeringshinder och hjälpa den indiska ekonomi att växa. Ministern menade att Sverige är lika mycket en partner och en del av Aatmanirbhar Bharat som alla andra demokratiska, likasinnade länder som tror på regler för rättvis handel och ömsesidig tillgång till indiska företag i deras land. Han sa ”Svenska företag i Indien har en mycket stor roll att spela i vårt hopp och önskningar att utöka vårt engagemang med resten av världen. Under Aatmanirbhar Bharat kompletterar Sverige och Indien varandra. Sverige är världens innovatör och ligger i framkant när det gäller att utveckla avancerad teknik inom en mängd olika områden. Indien kan ha oerhört nytta av detta partnerskap. ”

Underlätta handeln mellan nationerna

Piyush Goyal sa att vi kommer att se efter att Sverige och Europeiska unionen också öppnar sina dörrar lite bredare, tar bort några av de icke-tariffära barriärerna eller standarderna, så att det finns ömsesidighet i handeln med Sverige och Europa för en expansion av affärer på båda sidor.

Ministern berättade att den indiska premiärministern varit mycket fokuserad på att föra mer och mer flexibel och öppen politik för att införa en större grad av utländska direktinvesteringar i Indien och också att locka till sig tillverkning. ”Vi har en underbar möjlighet att utöka svenska företags roll i Indien och samtidigt uppmuntra indiska företag att också bidra till Sveriges utveckling och tillväxt och för en bättre framtid för Sveriges folk. Jag fortsätter att se fram emot stödet från Sverige i Indiens egna ansträngningar för att utvidga vår ekonomi, för att ge jobb och arbetstillfällen till miljontals pojkar och tjejer som kommer ut med speciella färdigheter som kan hjälpa svenska företag att expandera sin verksamhet. ”, Tillade han.

Pressrelease från den 11 DEC 2020 16:31 av PIB Delhi