Kolhapur Airport: Indiska regeringen lovar ny flygterminal i världsklass

Kolhapur flygplats, i Maharashtra, har sett en enorm ökning av ankommande och avgående flyg på senaste tid. Nu ska man få ny terminal och en bättre, längre landningsbana. Men Kolhapur, säger du? Ja, denna ”lilla” stad (ja, med indiska mått mätt) har massor att erbjuda besökaren. Läs mer om bygget och Kolhapur här!

Varför bygger man en nästan helt ny flygplats i Kolhapur?

För att besvara den frågan behöver vi gå tillbaka i historien tusentals år till tiden för Vedorna och hela vägen fram till idag. Historian börjar med hur demonen Kolhapur fyra söner dödas efter att ha satt skräck i regionen. Kolhapur ber till högsta gudinnan om att hon ska lämna honom i fred i hundra år och med välsignelse lämnar hon platsen och beger sig till Himalaya. I vrede begår Kolhapur fruktansvärda brott och sätter regionen i skräck i hundra år innan Mahalakshmi kommer tillbaka för att ta hans liv. I en sista vädjan ber demonen att platsen ska döpas efter honom och sagt och gjort, staden fick sitt namn. ”Kolha” är första delen av demonens namn och ”pur” betyder stad på sanskrit. Idag hittar vi därför ett religiöst viktigt tempel (från 600-talet) helgat till Lakshmi här och vid den heliga floden Panchagas banker hittar vi många andra sevärdheter.

Kolhapurs palats och jordbruk

Staden Kolhapur ligger som sagt på stranden av floden Panchganga och är omgiven av bergskedjan Sahyadri. Staden är känd för sina historiska fort, tempel och kungliga plats för de historiska kungarna. Men staden är inte bara historia, Kolhapur är ett av de mest avancerade jordbruksdistrikten i Maharashtra och är känt för att vara ett ledande distrikt inom agrobaserad industri. Det är också en föregångare för tillverkning av tekniska produkter, raffinerat socker och textilier.

Väder och klimat i Kolhapur

Staden har ett varmt klimat året runt med en varmaste dagstemperatur på dryga 35 grader mellan mars och juni och 32-37 grader resten av året. Även nätterna är behagliga och lägsta dygnstemperatur ligger runt dryga 20 grader under varma perioden och 15-20 under den indiska vintern. Räkna med rejäla mängder regn mellan juni och oktober och torrt och soligt resten av året.

Kraftigt ökad flygtrafik till och från Kolhapur

 

Med tanke på den enorma ökningen av passagerartrafiken till och från flygplatsen i Kolhapur har Airports Authority of India åtagit sig arbetet med att utveckla flygplatsen för ökad kapacitet. Utvecklingsprojektet omfattar byggnation av en ny terminalbyggnad, förstärkning av befintlig bana, förlängning av bana, konstruktion av nytt förkläde och isoleringsfack.

 

Kolhapur flygplats har identifierats är anslutet till den indiska regeringens UDAN-program (för att göra flygresande tillgängligt för alla i Indien)  och är för närvarande ansluten till Ahmedabad, Hyderabad, Bangalore, Mumbai och Tirupati. Nyligen har Airport Aerodrome-licensen uppgraderats till att få ha flygverksamhet dygnet runt, året runt.

Den nya terminalen

Nya terminalen i Kolhapur, Maharashtra

Den nya terminalbyggnaden byggs på en yta på 4000 kvm och kommer att kunna ta emot 300 passagerare under rusningstid. Med 10 incheckningsdiskar kommer terminalen att vara utrustad med alla moderna passagerarbekvämligheter. Byggnaden kommer att vara en fyrstjärnig GRIHA-klassad energieffektiv byggnad med hållbarhetsegenskaper. Terminalbyggnadens interiörer kommer att spegla konsten och kulturen i Kolhapurs lokala kultur och kulturarv. De stora valvgångarna på den främre fasaden av den nya terminalbyggnaden är influerade och härledda från de vanligt använda bågarna i kulturarvsstrukturer som Maharaja Palace, Bhavani Mandap, Panhala Fort i Kolhapur stad.

Klar 31 mars 2023

Mer än 60% av arbetet med utbyggnaden av terminalbyggnaden är slutfört och byggnaden kommer att stå klar den 31 mars 2023. Arbetet med att uppgradera anläggningarna på flygsidan är slutfört. Utöver detta byggs också ett nytt flygledningstorn för att tillgodose framtida trafiktillväxt. Parkeringsplats med kapacitet för 110 bilar, 10 bussar ingår också i utvecklingsverksamheten.

Flygplatsens nya terminalbyggnad ska enligt den indiska regeringen hålla världsklass och kommer förbättra anslutningen till denna industristad och stärka turistnäringen i regionen. Den ökade anslutningsmöjligheten kommer inte bara att skapa nya sysselsättningsmöjligheter för lokalsamhället och ge tillgång till bättre utbildnings- och sjukvårdsinrättningar.

Andra sätt att resa till Kolhapur

Föredrar du andra färdsätt än flyg har Kolhapur givetvis också en tågstation. Tågstationen i Kolhapur är ansluten till Pune och Mumbai men också Bengaluru och Delhi. En ny järnväg är också planerad för framtiden och kommer ansluta staden till den västra regionen.

Via väg är staden lokaliserad efter National Highway 4 och har goda anslutningar med buss mot de flesta städer i regionen. Hela 50 000 pendlare väljer bussen till och från Kolhapur varje dag.