Utvecklingen av flodkryssningar och vattenburen turism i Indien

Under den andra dagen av ”Incredible India International Cruise Conference” fick vi veta mer om Indiens planer för landets flodkryssningar. Dagen innan fokuserade konferensen på havskryssningar, som vi skrev mer om igår. Indien är kanske det land i världen där floder har störst vikt när det kommer till kultur och religion och floderna ses ofta som gudinnor. Kan Indien kombinera detta med en hållbar turism? Läs vidare för att få veta mer om landets planer för flodkryssningar!

Kom och kryssa i Indien

Den indiska unionens minister för kultur, turism och utvecklings av nordöstra regionen, Kishan Reddy, betonade idag den stora potentialen för flodkryssningsindustrin i landet. Reddy talade under den första ”Incredible India International Cruise Conference (IIICC)” i Mumbai och bjöd in inhemska och internationella turister under parollen "Kom och kryssa i Indien." Ministern menade att "Centralregeringen under ledning av premiärminister Shri Narendra Modi gjort betydande ansträngningar att rena och föryngra våra floder, inklusive det maffiga Namami Gange-projektet, som kan ge ett stort uppsving för flodbaserade turistaktiviteter”.

7 500 km lång kustlinje och floder som dyrkas som gudar och gudinnor 

Under sitt tal sa turistministern "Indiens 7 500 km långa kustlinje gör henne till en ledare inom sjöfartssektorn. Vår rika sjöfartshistoria framgår av den påverkanssfär som vår civilisation och kultur har kunnat skapa över hela Asien. Indiens långa kust är inte bara en nyckelhävstång för att bygga handel och öka vår export utan också en möjlighet att främja turism”. Vidare menade Kishan Reddy att "Indien har länge varit känt som flodernas land. Själva namnet Hindustan kommer från floden Sindhu. Vi är ett land där floder dyrkas i form av gudar och gudinnor”.

Ny turistpolicy i Indien

När Kishan Reddy talade vid konferensen nämnde han att "Vi arbetar för närvarande mot en omfattande indisk nationell turistpolitik" Han menade också att "Kryssningsturism kommer säkerligen att vara en prioriterad sektor, eftersom det är en av de mest levande och snabbväxande sektorerna inom fritids- och resebranschen". Turistministern ville också lyfta fram att det ambitiösa projektet PM GatiShakti National Master Plan också ska utveckla turismrelaterad infrastruktur med fokus på sjöfarts-, flod- och naturturism. Projektet är ett multimiljardprojekt som bland annat ska främja ekonomisk tillväxt och utveckla landets infrastruktur.

Lobbyverksamhet via andra kryssningskonferenser i världen

Ministern berättade att det finns ungefär 150 konferenser planerade på olika platser i G-20-länderna. Han sa "vi borde utnyttja dessa möjligheter; vi kan utveckla tillfällig infrastruktur om vi behöver”. "Vi kan använda dessa plattformar för att visa upp turismpotentialen i vårt land", tillade han. Kishan Reddy lyfte också fram att främjandet av kustturism genom strandturism, fyrturism och kryssningsturism kommer att hjälpa samhällen som fiskesamhällen att hitta andra försörjningsmöjligheter och komplettera sina befintliga inkomster.

Tio nya projekt under parollen kustnära kretsar

Reddy berättade att inom ramen för Swadesh Darshan-programmet har turistministeriet sanktionerat tio projekt under tematiska kustnära kretsar värda nära sju miljarder rupies. Regeringen har också sanktionerat ytterligare dryga två miljarder för olika projekt som ska utveckla kryssningsterminaler och relaterad infrastruktur vid större hamnar under programmet ''Assistans till centrala organ för utveckling av turisminfrastruktur''.

Två nya flodkryssningar lanseras i Indien

Solnedgång i Sunderbans, Västbengalen, Indien

Inledningsvis kommer två nya flodkryssningar introduceras i Indien.

1. Flodkryssning mellan Varanasi i Uttar Pradesh och Bogibeel i Assam via Kolkata i Västbengalen.
2. Långa flodkryssningar på Keralas backwaters och främst via National Waterway 3

Läs mer

Se och läs vår bildspecial från flodkryssning i Sunderbans, Västbengalen