Agra kan komma få civil flygplats

Den för turister populära orten Agra inhyser flera fantastiska monument så som Taj Mahal och Agra fort. Vad man inte har är en civil flygplats. Idag finns bara en militär flygplats som tar emot väldigt få civila flyg. Det vill nu delstaten Uttar Pradesh delstatsregering ändra på och den indiska unionens luftfartsminister håller med.

Agra kan komma få flygplats

Den föreslagna flygplatsen ligger på en 57 hektar stor mark i området Dhanuali, ungefär 10 km från Taj Mahal. Idag reser de flesta till Goa via bil, buss eller tåg. Den nya expressvägen som blev klar nyligen gör resan mellan Delhi och Agra runt tre timmar lång medan man får räkna med ungefär fem timmar mellan Agra och Jaipur.

Agra har redan idag problem med luftförorening som hotar att förstöra den vita marmorn i Taj Mahal. På grund av detta har den mesta fordondstrafiken förbjudits i närheten av Taj Mahal. Dessutom har många fabriker fått stänga igen eller flytta från området. Vi hoppas att den föreslagna flygplatsen i Agra inte kommer leda till ökade utsläpp och en snabbare nedbrytning av Taj Mahal.

Läs mer:
Resguide till Agra
Expressväg mellan Delhi och Agra

Källa:
Times of India

Kommentarer

Re: Agra kan komma få civil flygplats

Bilresan mellan Agra och Delhi var en upplevelse vi fortfarande pratar om trots en ganska lång tid i Indien.

Re: Agra kan komma få civil flygplats

Ja den gamla vägen är verkligen en upplevelse. Den nya vägen är väldigt snabb, fin, bred och nästan helt utan trafik men ofta ser man en hel del Nil Gai efter vägen (en sorts antiloper).

Re: Agra kan komma få civil flygplats

det är trevligt att ta tåget till agra. det behövs ingen ny flygplats men kanske lite renare hotell