Delhi till Lucknow Tejas Express blir första privatiserade tåget

Den indiska järnvägen har långt gångna planer på att privatisera driften av den indiska tågtrafiken precis som så gjorts i Sverige med varierande resultat. Nu är det klart vilket tåg som blir först och när.

Tåget Delhi – Lucknow Tejas Express är ett av de nyaste tågen i Indien och annonserades under 2016 med start för bara en kort stund sedan. För tillfället är tåget parkerat under tiden budgivning pågår. Till att börja med skrivs tåget över till IRCTC, The Indian Railway Catering and Turism Corporation. Ännu ett tåg ska identifieras för privat drift så snart som möjligt.

Del av Indian Railways 100-dagarsplan

Tanken är att tåg med låg belastning fast på viktiga sträckor först ska tas över av privata operatörer. Tågen kan vara såväl dagtåg så som nattåg och enligt den så kallade 100-dagarsplanen kan överförandet ske väldigt snabbt.

Fackliga protester

At föra över tåg från statliga till privata operatörer är förstås inte populärt hos de fackliga grupperna. Protester och kritik har redan framkommit och kan komma att intensifieras.

Vad tycker du om den indiska järnvägen och privatiseringen av vissa tåg?

Hitta resan till och i Indien

Hitta billiga flygerbjudanden till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj avreseort i Indien för att hitta inrikesflyg