Indiens tigerparker kan få nya restriktioner

Nu tas hårdare tag för att rädda Indiens tigrar. Samtidigt som den internationella konferensen om att rädda världens tigrar går Indiens miljödepartement ut med nya hårda regler för turism i och kring Indiens nationalparker. Turism i nationalparkernas kärnområden förbjuds helt och turistanläggningar mindre än fem kilometer från tigerparkerna beläggs med en extra skatt om 10 % av omsättningen som ska gå till bevarandet av Indiens tigrar.

Vilande tiger

60 % av Indiens 1706 tigrar lever i parkernas kärnområden medan resterande 40 % befinner sig i parkernas buffertzoner. Vilka delar av Indiens populära tigerparker som räknas som kritiska kärnområden eller inte är inget som framkommit än, så riktigt hur turismen till parker som Ranthambore, Bandhavgarh, Kanha och Corbett m.fl. påverkas vet vi inte än.

Efter de nya riktlinjerna, utritade av en kommitté i National Tiger Conservation Authoroty (NTCA), föreslår även den indiska regeringen att begränsa all form av byggnation runt tigerparkerna för att skydda buffertzonerna.

Regeringen och NTCA har arbetat med det nya regelverket sedan den högsta domstolen bett om riktlinjer för att förhindra turism inom tigerparkernas kärnområden i Madhya Pradesh, förra månaden. Nästa möte är planerat i juli.

Som ett direkt svar från en av nationalparkerna har Adoba Tiger Reserve i Maharashtra beslutat att öppna en ny rutt i buffertområdet för att minska på trycket inne i parken. Den nya rutten i biffertområdet är 14 km lång och kan erbjuda bekvämligheter som man inte kan få inne i kärnområdet och det till ett lägre pris samtidigt som det skapar arbetstillfällen för ungdomar utanför parken.

För karta och en lista över ett antal indiska nationalparker, se här.

Källor:
http://www.travelbizmonitor.com/
http://www.hindustantimes.com/
http://www.travelbizmonitor.com/

Nyhetsämne