Indiens tigerstam ökar kraftigt

Indiens tigerstam ökar kraftigt

Indiens tigerstam har ökat med 33% sedan senaste tigerräkningen. En stor del av ökningen kan tillskrivas tiger-turismen vilket ger en ökad inkomst och sysselsättning i byarna i och runt nationalparkerna.

Sjuttio procent av alla världens tigrar

Indien kan nu verkligen titulera sig som tigerns hemland, här finns nämligen inte mindre än 70 % av alla världens tigrar i frihet. Sedan den förra stora tiger-räkningen, All India Tiger Census, för fyra år sedan har antalet tigrar stigit med ca 740 stycken. Det innebär en ökning på ungefär en tredjedel och att det nu finns strax under 3000 vilda tigrar i Indien. Men det är fortfarande långt kvar innan vi riktigt kan andas ut och fira.

Enbart en tiondel av Indiens tidigare tigertäta djungler har idag några tigrar kvar. En enorm tigerjakt mellan 1875 och 1925 resulterade att inte mindre än 80 000 tigrar dödades och det var inte fören sjuttiotalet innan jakten riktigt stoppades. Lägg därtill en stor tjuvjakt för att förse svarta marknaden med tigerskinn och andra produkter som används ibland annat kinesiska naturmediciner och en stor konflikt mellan allt mer tätbefolkade byar i skogens utkant så har populationen stadigt minskat, tills nyligen. 

Fler jobb och förbättrad ekonomi leder till ökad tigerstam

Enligt branschorganisationen TOFTigers kan mycket av ökningen tillskrivas den ökande natur-turismen. Dels ger en ökad turism färre möjligheter för tjuvjägare att kunna hålla sig gömda och dels och kanske viktigast, ges en ökad sysselsättning och därmed ekonomi i byarna i anslutning till landets nationalparker. Genom att anställa och utbilda naturguider lokalt ges minskar också risken att andra personer i byarna ska förgifta de magnifika djuren.

Vill du se Indiens vilda tigrar? Läs mer bland våra guider!

Hitta resan till och i Indien

Hitta billiga flygerbjudanden till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj avreseort i Indien för att hitta inrikesflyg