Internationella tigerdagen: Indien ska visa vägen för bevarandet av tigrar

Indien är hem till 70 % av världens vilda tigrar, något som visar att Indien tar de mäktiga djurens bevarande på allvar. Nu presenteras en glädjande rapport som kan bli underlag för andra länders bevarande av tigern.

Den otroliga tigern

"Tigern är en otrolig del av naturen och det ökade antalet stora katter i Indien återspeglar jämvikt i naturen.", Sade unionens miljöminister, Shri Prakash Javadekar vid utgivandet av den detaljerade rapporten från Tiger Census på kvällen till Global Tiger Day i New Delhi idag.

Indien arbetar med 13 andra tiger-nationer

Han fortsätter sedan med att berätta att tigrar och andra vilda djur är en typ av mjuk kraft Indien har att visa världen och att trots landets begränsade yta är hem åt åtta procent av världens biodiversitet. Indien är också hem åt 70 & av världens tigrar, detta beror på, enligt miljöministern, att Indien har en kultur för att rädda och bevara naturen, trädens och dess vilda liv. Han menar också att Indien arbetar outtröttligt med alla andra 13 tigernationer med att bevara och vårda tigern. Träning, bevarande och färvaltning är områden där Indien kan vara med för att utveckla och utbilda.

De tretton tigernationer Indien nämner är: Bangladesh, Bhutan, Kambodja, Kina, Indien, Indonesien, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Nepal, Ryssland, Thailand och Vietnam.

De indiska tigrarnas utbredning

Indiens tigrar är fördelade över 2,21% av landets yta utspridda över 50 tigerreservat i 18 delstater. Med 2967 vilda tigrar i landet kan Indien vara nära att nå den maximala kapaciteten med den yta som finns tillgänglig. 17 av 50 reservat har redan nästan nått taket för hur många tigrar som finns på ytan och en tredjedel av landets tigrar bor nu utanför landets reservat, något som spär på konflikten mellan människa och tiger.

Utfordring av vilda djur

Shri Javadekar meddelade också under presskonferensen att utfodring och att säkra vatten till landets vilda djur kan vara en möjlig väg för att minska människa/djur-konflikten som är en av de ledande orsakerna till tjuvjakt på tigrar. Genom att göra det enklare för tigern (och andra vilda djur) att äta sig mätta i de begränsande områdena som utgör Indiens nationalparker ska dessa konflikter kunna undvikas.

Inte bara tigrar

Indien är inte bara hem åt några av världens största katten utan inom lnderts gränser finns många andra arter av vilda kattdjur som också är i behov av bevarande. I rapporten nämns bland annat fyra stora kattarter: tiger, leopard, snöleopard, clouded leopard Utöver dessa föryra större kattarter nämns fem mindre, så som marbled cat (Pardofelis marmorata), Asiatic golden cat (Catopuma temminckii) , leopard cat (Prionailurus bengalensis), fishing cat (Prionailurus viverrinus) och  jungle cat (Felis chaus). En poster över samtliga indiens kattarter kommer också släppas som information.

Den internationella tigerdagen

Ett avtal skrevs tidigare mellan flera av världens tigernationer att antalet tigrar i världen skulle dubbleras till 2022, avtalet skrevs under i St. Petersburg och har sedan kommit att leda till den internationella tigerdagen den 29 juli. Sedan de fyra år som gått sedan avtalet skrev kunde den indiska premiärministern stolt deklarera att Indien nu nått målet, flera år före den avsatta tiden.

Läs mer om Indiens tigerräkning och nationalparker

Källa: Pressmeddelande från Ministeriet för miljö, skog och klimatförändringar, Indiens regering

Hela rapporten som PDF 

Indien.nu om Indiens nationalparker