Modi höjer budgeten för UDAN rejält för att främja flygresande

Premiärminister Narendra Modi, som här om dagen svors in för sin andra period, har som ett av första nya besluten valt att höjda budgeten för UDAN. UDAN är ett projekt för att göra flygresande tillgängligt till alla indier. Detta medan större delen av världen jobbar för minskat flygande.

Vad är UDAN?

UDAN är ett ambitiöst projekt för subventionering av flygresande i Indien. Skattelättnader, minskade utgifter för bränsle, lägre avgifter för utnyttjande av flygplatser för vissa rutter. I den första omgången i mars 2017 lades 128 rutter till i UDAN för att introducera 43 otrafikerade destinationer. I Januari 2018 lade man till 189 RCS-rutter och 46 turistrutter fördelat över 29 delstater i programmet.

Total budget på nära tre miljarder kronor

För att kunna implementera alla nya flygrutter krävs det också att flygbolagen i Indien gör stora investeringar i en större flotta. Som vi skrev här om dagen har SpiceJet planer för att dubblera sin flotta inom det närmsta året och de är inte ensamma om att investera i nya flyg. När alla 688 subventionerade rutter i UDAN implementeras kommer den årliga budgeten hamna på mellan 2,5 och 3 miljarder kronor.

UDAN enligt regeringspartiet BJP

Enligt regeringspartiet BJP har antalet flygplatser i Indien under den senaste mandatperioden ökat från 65 till 102, en siffra som enligt uppgifter stigit med nära 30 % sedan dess. Planen är dessutom att bygga upp till hundra nya flygplatser inom den närmsta 15 åren. Antalet inrikes flygpassagerare passerade 100 miljoner under 2017 och enligt nyare uppgifter har detta ökat till nära 140 miljoner under 2018. Fler personer reser nu med tåg än med luftkonditionerade tåg. Vissa av dessa siffror har bekräftats medan andra bör tas med en nypa salt (läs mer hos BBC)

Varför satsar man så mycket på flyg när resten av världen pratar om tåg?

I Indien satsas det enormt mycket på nya järnvägsprojekt. För närvarande pågår otroligt många intressanta och gigantiska projekt med världens högsta järnvägsbroar, världens mest svårtillgängliga järnvägslinje, höghastighetståg och mycket mer. Men på grund av stora avstånd och stor befolkning måste givetvis alla kommunikationer utvecklas.

Vad tycker du om indiens storsatsning på flyg?

Läs mer

BlueSwan Daily

TravelBiz News

Läs vår nyhet om SpiceJets högflygande planer här!

Resor i och till Indien

Jämför priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag för bästa pris!