Varanasis kommunala bolag ska rensa stadens ghater från klotter och reklam

Klotter, reklam och graffitti förstör Varanasis vackra byggnader och ghater, det säger Varanasis kommunla bolag, Varanasi Nagar Nigam (VNN). Det kommunala bolaget med dess ledamot Sachidanand Singh säger att runt 200 väggmålningar med reklam för allt från billiga hotell till Yoga, caféer och liknande förstör stenväggarna på de historiska byggnaderna i staden runt floden Ganges. Nu vill man ha hjälp att ta bort målningarna. Att det är olagligt att måla på byggnaderna eller att göra reklam på dem enligt indisk lag för skydd av arvs- och kulturbyggnader är en av anledningarna, en annan att stenen under kan ta skada.

Reklam i Varanasi
Foto: Ann-Sofie Blomqvist

Reklamen och målningarna återfinns vid 84 ghater i staden på såväl murar som husväggar och direkt på trappstegen.

Man har börjat med att kontakta alla som gör reklam nere vid ghaterna och också bett INTACH om hjälp för restaurering. Intach är en icke-vinstdrivande organisation som jobbar för bevarande av konst och kulturarv i Indien. Förutom Intach har man även börjat kommunicera med det indiska arkeologiska institutet för att ta reda på hur man bäst tar bort målningarna utan att skada den underliggande stenen.

Från och med nu kommer man även ge böter till företag eller personer som klottrar, sprayar graffitti eller målar reklam på väggarna.

Läs mer:
Läs mer om Varanasi
Läs mer om Ganges
http://www.intach.org/ (Extern länk)

Källa:
http://timesofindia.indiatimes.com/city/varanasi/Varanasi-Nagar-Nigam-to-rid-ghats-of-crude-graffiti/articleshow/13124786.cms

Nyhetsämne