Goda nyheter för älskare av klassisk indisk film – Indiens filmarv ska räddas

Att Indien har världens största filmindustri känner nog de flesta till och ord som Bollywood och kanske även Dollywood är en del av de flesta svenskars vokabulär. Den indiska filmhistorien är lång men har kanske inte alltid fått den kärlek den förtjänar. För även om några klassiska indiska storfilmer fått en välförtjänt kultstatus har en stor del av landets kulturella filmarkiv inte fått samma kärlek. Det ändrar man på nu.

Världens största filmrestaureringsprojekt under ”National Film Heritage Mission”

Indiens unionsminister för information och radiosändning, Anurag Singh Thakur, meddelade tidigare i maj 2022 att världens största filmrestaureringsprojekt, under National Film Heritage Mission (NFHM), har tilldelats en budget på 3 630 000 000 rupies av ministeriet. Restaureringsprojektet kommer att vara i full gång under National Film Archive of India (NFAI), det meddelade ministern vid ett granskningsmöte i Pune.

2 200 indiska filmer ska restaureras

Under projektet, Natio National Film Heritage Mission kommer cirka 2 200 filmer att genomgå restaurering. Titlarna som valts ut har nominerats av lokala kommittéer uppdelade efter olika indiska lokala språk. Dessa kommittéer består av filmare, dokumentärfilmare, filmhistoriker, producenter etc. Eminenta filmpersonligheter som Aparna Sen, Shriram Raghavan, Anjali Menon och Vetrimaaran har också ingått i kommittéerna.

"National Film Heritage Mission involverar förutom restaurering också de pågående bevarandeprocesserna för bedömning av filmrullars skick, förebyggande och bevarande samt digitalisering. De totala tilldelade budgeten ligger på hela INR 5 970 miljoner rupies, vilket är ett av världens största filmbevarande uppdrag," sa ministern.

Indisk film – en unik plats i världsfilmens Pantheon

Den indiska biografen, som har funnits i mer än hundra år, har en mycket unik plats i världsfilmens pantheon, menade Anurag Singh Thakur. Restaureringen av indiska filmer kommer återigen att ge en chans till nuvarande och framtida generationer att återuppleva glansen av dessa filmer som har trollbundit publikens kärlek i årtionden.

10 vikiga filmer redan restaurerade för att visa världen i Cannes

NFAI har redan restaurerat 10 prestigefyllda Satyajit Ray-filmer som kommer visas upp på olika internationella filmfestivaler. Filmen Pratidwandi (”Den sökande”, svensk titel) har valts ut att göra sin nypremiär på Cannes Classics Section, 2022. Den restaurerade versionen av G.Aravindans Malayalam-film Thampi från 1978 kommer också att visas upp vid ”Restoration World Premieres” i Cannes av Film Heritage Foundation i samarbete med NFAI.

Både långfilmer och dokumentärer från Indien

Utöver Satyajit Ray-filmer kommer även andra långfilmerså som ”Neelakuyil” (Malayalam) och ”Do Aakhein Barah Haath” (Hindi) att behandlas. Extremt viktiga kortfilmer och dokumentärer från landets filmarkiv och andra sällsynta material, inklusive filmer från innan landets självständighet kommer också att återställas eftersom de fångar Indiens framväxt på ett unikt sätt.

Restaureringsprocessen för Indiens historiska filmarv

Restaurering av indisk film

Processen går kortfattat ut på att filmrullarna skannas ruta för ruta i där en del av arbetet kan ske halvautomatiskt medan andra delar sker helt manuellt. Filmkällan, från såväl negativ som framkallad film, skannas in i upplösningen 4K (UHD) till ”.dpx-filer” som sedan återställs digitalt.

De olika skadorna inklusive repor, smuts och skavmärken i originalets bildnegativet kommer att rengöras och restaureras under processen. Ljudet återställs också i en process som liknar bildrestaureringsproceduren. De många ”popningarna”, väsningarna, sprakljuden och distorsionerna på ljudnegativet kommer att tas bort digitalt. Efter restaureringen kommer de digitala bildfilerna att färggraderas (DI-process) och balanseras för att få filmens utseende vid tidpunkten för den ursprungliga releasen.