Gratis WIFI nu tillgängligt på över 6000 indiska järnvägsstationer

Dem indiska järvägen storsatsar på modernisering, elektrifiering via hållbara energikällor, säkerhet och komfort och som en del i det ledet erbjuder man också gratis wifi. Idag finns gratis wifi på över sex tusen indiska järnvägsstationer.

6071 av 7325 järnvägsstationer i Indien ger gratis wifi

Av Indiens alla 7325 järnvägsstationer kan man nu erbjuda gratis Internet via wifi på 6071 av dessa. Tjänsten ligger i linje med den indiska regeringens strävan att digitalisera Indien under initiativet “Digital India”. Tjänsten ska hjälpa allmänheten att använda onlinetjänster och finna viktig information, men gratis har sina begränsingar.

Gratis halvtimme per dag

Internettjänsterna på de indiska järnvägsstationerna håller en relativt hög hastighet och kan användas för att strömma material i HD-kvalitet, snabbt ladda ner filer och göra allt annat som krävs i ett allt mer digitaliserat samhälle. Den gratis halvtimmen erbjuder en begränsad surfhastighet om 1 mbps medan den betalda versionen erbjuder hastigheter upp till 34 mbps.

Priser för uppdaterad tid och hastighet

Efter att den gratis halvtimmen är avklarad kan man betala en extra avgift för att fortsätta surfa. Eftersom den indiska regeringen vill uppmuntra folk till att använda Internet i en högre grad är priserna därför anpassade för att kunna fungera för de flesta. 

  • 1 dags surf med hög hastighet upp till 5 GB kostar 10 rupies
  • 1 dags surf med hög hastighet upp till 10 GB kostar 15 rupies
  • 5 dagars surf med hög hastighet upp till 10 GB kostar 20 rupies
  • 5 dagars surf med hög hastighet upp till 20 GB kostar 30 rupies
  • 10 dagars surf med hög hastighet upp till 20 GB kostar 40 rupies
  • 10 dagars surf med hög hastighet upp till 30 GB kostar 50 rupies
  • 30 dagars surf med hög hastighet upp till 60 GB kostar 70 rupies

Avgiften kan betalas med bland annat kort.

Total användning av wifi på de indiska järnvägsstationerna

Innan pandemin hade wifitjänsterna (då på drygt 5000 stationer) ca 30 miljoner användare varje dag. Idag ligger den totala dataanvändningen på dessa stationer är i storleksordningen 97,25 terabyte per månad.

Inga kostnader för den indiska järnvägen

Kostnaderna för wifi-tjänsterna på de indiska järnvägsstationerna ligger inte under Indian Railways budget utan har sanktionerats av det indiska departementet för Telecom (DoT) samt finansieras också till stor del av RailTel Corporation of India Limited. Vissa icke lönsamma stationer har anslutits till systemet genom olika välgörenhetsprojekt.