Indiska vägtransportministern: Indien ska utveckla elektriska fordon

Den indiska ministern för vägtransport och motorvägar, mikroföretag, små och medelstora företag, Nitin Gadkari, berättade nyligen om den indiska regeringens prioritet för att bekämpa luftföroreningar i landet. Ett viktigt verktyg för att bekämpa den dåliga luftkvalitén i Indien stavas elektriska fordon. Nu vill man utveckla egna.

Vätgasbilar för en grönare framtid

Den indiska ministern för vägtransport och motorvägar talade nyligen under India Global Forum (se hela klippet nedan) och berättade där om den indiska regeringens prioriteringar för att minska landets luftföroreningar.  Nitin Gadkari berättade att regeringens prioritet är att bekämpa föroreningar och utveckla indisk teknik och innovation inom e-fordon. Temat på hans framförande under Indiens globala forum 2021 var ”Klimatåtgärd; Elektrisk rörlighet nu”. Under sin presentation berättade han att den indiska forskning jobbar aggressivt för att driva utvecklingen av vätgas. En elektrisk bil med bränsleceller av vätgas är inte bara helt ren att föra fram men renar faktiskt den omgivande luften, detta eftersom bränslecellerna måste arbeta med extremt ren luft vilket gör att luften som sugs in måste renas helt. Det innebär att luften där fordonet passerar faktiskt blir renare. 

Batteriedrivna elbilar

När det handlar om batteriteknologi och laddningsbara elektriska bilar saknart Indien själv tillgång på litium, vilket används i dagens elektriska fordon. Däremot kan Indien själva producera över 80% av det som behövs för fordonsbatterier. Det är därför också av största intresse att utveckla batteri-elbilar och inte bara bränsleceller för vätgas.

Grönare byggen

Gadkari sa att Indien försöker göra sitt bästa för att omvandla allt av landets material iunom den indiska bilindustrin till grönare alternativ. Bland annat ska mer material återanvändas då ett grönt initiativ ska se till att fossilbilar äldre än 15 år ska skrotas. Nitin menade att dessa gröna initiativ tas varmt emot av allmänheten allmänheten. Det finns en stort intresse för elektriska fordon och ministern själv använder en elektrisk bil, precis som många andra av Indiens ministrar.

Inte bara fyra hjul

Den indiska ministern menade också att det inte bara är viktigt att utvecka elektriska bilar, en stor del av transporterna i Indien sker med mindre fordon med två eller tre hjul, mopeder, motorcyklar och autorikshas. Den indiska regeringen har tagit fram ett system, FAME II som ska kunna erbjuda uincitament för att konvertera dessa fordon till eldrift.

FDI, Foreign Direct Investment

Den indiska regeringen välkomnar också utländskt ägande och investeringar inom e-fordon i Indien. Gadkari menar att det finns en enorm potential för elektriska fordon i Indien.

Laddas med solen

Att ladda de elektriska bilarna med lortig kolkraft är kanske inte rätt väg att gå. Det har den indiska regeringen också tänkt på. Landet har redan massor av projekt på gång för att bygga ut landets solkraft och tanken är att elbilar ska laddaas just med el från landets solkraftverk genon ett nätverk av laddningsstationer.

Se hela videon här!