Ny färja mellan Hazira och Ghogha i Gujarat, Indien, startar från 8 november

Indiens premiärminister, Narendra Modi, kommer inviga den nya Ro-Pax-terminalen vid Hazira och flagga av Ro-Pax-tjänsten mellan Hazira och Ghogha i Gujarat den 8 november 2020 kl. 11.00, indisk tid. Detta är ett viktigt mål i den indiska premiärministerns vision om att utnyttja landets vattenvägar för att öka den ekonomiska utvecklingen samtidigt som miljöpåverkan minskar. 

Ro-Pax-färjetrafik minskar restiden, logistikkostnaden och ger lägre miljöpåverkan

Det kommer att finnas flera omfattande fördelar med färjetjänsten Hazira-Ghogha Ro-Pax. Dels kommer det fungera som en hamn till södra Gujarat och Saurashtra-regionen och dels kommer det minska avståndet mellan Ghogha och Hazira från 370 km till 90 km. Restiden mellan de två orterna kommer att minska från dagens 10-12 timmar via väg till ca 4 timmar med färjan, vilket kan spara enorma mängder bränsle och underhållskostnader för fordon.

Tre dagliga avgångar

Färjan ska göra tre tur-och retur-resor på dag och årligan transportera ungefär 500 000 passagerare, 80 000 passagerarfordon, 50 000 tvåhjulingar och 30 000 lastbilar. Premiärministerns kontor menar att det kommer minska lastbilschaufförernas trötthet och öka deras inkomster eftersom det ger dem möjligheten att göra fler resor samt vila ut på färjan. 

Minskade utsläpp av koldioxid

En glädjande biprodukt av färjan är ett minskat utsläpp av koldioxid. Enligt den indiska regeringens beräkningar kommer koldioxidutsläppen minska med circa 24 miljoner ton dagligen och ge en nettobesparing på 8653 miljoner ton per år.

Stimulera turism och skapa jobb

I pressmeddelandet från Narendra Modis kontor nämner de också att det kommer stimulera turistnäringen med enklare tillgång till Saurashtra-regionen och leda till skapandet av nya jobbmöjligheter. Med färjetjänsterna kommer hamnsektorn, möbel- och gödningsindustrin i Saurashtra och Kutch-regionen att få ett stort lyft. Ekoturism och religiös turism i Gujarat, särskilt i Porbandar, Somnath, Dwarka och Palitana kommer att växa exponentiellt. Fördelarna med förbättrad anslutning genom denna färjetrafik kommer också att leda till ökat inflöde av turister i det berömda asiatiska lejonlivsreservatet i Gir.

Vad är Ro-Pax

En Ro-Pax-färja betyder Roll-On-Roll-Off-Passenger vilket är en färja för främst motorburna passagerare som rullar på och av färjan, och det är just det som är vitsen med just färjan Voyage Symphony. Se ett litet videoklipp om färjelinjen nedan. 

Från ett pressmeddelande från den indiska regeringen