Ny upphöjd expressväg minskar restiden mellan Jaipur och Delhi drastiskt

Den som någon gång rest den så kallade gyllene triangeln i Indien har säkerligen upplevt trafikkaoset in och ut ur Delhi. Under de senaste åren har den tidigare smala motorvägen mellan Delhi och Jaipur byts ut mot en mångfilig expressväg som gjort resan betydligt snabbare, och säkrare, men en sot del av resans tid har tillbringats på ett fåtal mil väg, mellan Gurigram (tidigare Gurgaon) i Haryana och självaste Delhi. Det samma har även gällt den nya expressvägen mellan Delhi och Agra. Vi har 16 anledningar, förlåt, filer, till varför det snart förändras!

Indiens minister för vägtransporter och motorvägar, Nitin Gadkari, berättade nyligen att Dwarka Expressway, även känd som Northern Peripheral Road i delen som går genom Haryana, nu uppgraderas till det som ska bli Indiens första överliggande urbana motorväg. Dwarka Expressway, som beräknas vara klar 2023, kommer minska trycket på Delhi-Gurgaon Expressway och andra vägar i området som också upplever allvarliga trafikstockningar. Ministern sa att 50-60 % av trafiken från NH-8 kommer ledas om till den nya motorvägen, vilket förbättrar trafikrörelsen mot Sohna Road, Golf Course Road med mera. När den nya upphöjda motorvägen väl är i drift, 2023, kommer det hjälpa stort för att minska luftföroreningarna i Delhi-NCR också, tillade han. Hela den upphöjda sträckan är 29 km lång varav 19 km i Haryana och 10 km i Delhi.

Den gyllene triangeln i Indien

Sexton filer med tillträdeskontroll

Den nya upphöjda expressvägen kommer ha inte mindre än sexton filer, åtta i vardera riktningen. Dessutom kommer det finnas minst tre filer serviceväg på båda sidorna om expresssvägen, som förbinder Dwarka med Gurugram. Men för att kunna färdas på vägen måste du passera vägtullar som också kontrollerar att ditt fordon kvalificerar sig för att färdas på expressvägen. Långsamtgående fordon göra sig icke besvär. 

 Snabb effektiv trafik ger grönare miljö

Ministern sa att utvecklingen av detta prestigefyllda projekt spelar en avgörande roll i planen för att sanera den indiska huvudstaden Delhi. När Dwarka Expressway är klar kommer den att ge direkt tillgång till det kommande India International Convention Center (IICC) i sektor 25 i Dwarka och kommer också att tillhandahålla en alternativ anslutning till IGI Airport genom en tunnel. Ministern sa att de toppmoderna intelligenta transportsystemen (ITS) som Advanced Traffic Management System, Toll Management System, CCTV-kameror, övervakning etc. kommer vara en en del av denna kommande ”världsklasskorridor”.

Dwarka Expressway Delhi

Vidare menade han att Dwarka Expressway kommer leda till en enorm satsning på plantering (och omplantering) av träd med 12 000 träd transplanterade. Han sa att projektet också är ett tekniskt ess som inkluderar en 34 meter bred 8-filig motorväg, den första i sitt slag som byggs på en en kolumn. Projektet beräknas förbruka 2 00 000 ton stål (30 gånger mer stål än vad som används i Eiffeltornet) och 2 000 000 kubikmeter betong (6 gånger mer betong än vad som används i Burj Khalifa) för dess konstruktion.

Övrigt om Dwarka Expressway

Dwarka kommer ha hela fyra korsningar i multinivå, det vill säga med tunnelbana, vägtunnel, väg i markplan, bro och övre bro i en och samma korsning. Dessutom kommer man också ha den längsta och bredaste stadsvägstunneln i hela Indien med dess 3,6 km långa åtta filer under markytan. Vägen, som börjar från Shiv-Murti på NH-8 slutar nära Kherki Daula Toll Plaza, Dwarka Sector 21, Gurugram-gränsen och Basai.

Vad tycker du om Indiens enorma satsning på nya motorvägar?