Ökad kapacitet i generalvagnar på indiska tåg

Indiens järnvägsministerium har nyligen meddelat en betydande ökning av antalet generalvagnar på Mail- och Express-tåg för att lindra trängseln. Denna åtgärd kommer att möta utmaningarna som miljontals passagerare står inför, särskilt med tanke på viral spridning av videor som visar allvarlig trängsel på sociala medieplattformar.

2500 nya vagnar för generalkvota

Under ett nyligen genomfört möte beslutade Järnvägsstyrelsen att tillverka ytterligare 2 500 generalvagnar utöver den nuvarande årliga produktionsplanen. Detta initiativ förväntas öka kapaciteten för Mail- och Express-tåg och ge plats för över 180 miljoner ytterligare passagerare årligen i normala vagnar.
För närvarande utrustade tåg med två generalvagnar kommer att få fyra, medan de som saknar generalvagnar kommer att få två. Varje vagn är utformad för att rymma mellan 150 och 200 passagerare, vilket effektivt ger lättnad för cirka 500 000 ytterligare generalpassagerare dagligen.

Genomförandet av denna plan kommer att öka den totala kapaciteten för Mail-Express-tåg, vilket gör det möjligt att transportera över 180 miljoner passagerare årligen i vanliga vagnar. Alla föreslagna 2 500 vagnar förväntas vara klara inom det nuvarande finansåret, samtidigt som produktionen av 1 377 sovvagnar pågår.

Generalklassen ovanlig för utländska turister

Även om generalklassen är väldigt ovanlig för utländska turister, på grund av trängsel och avsaknad av lite högre komfort, kan introduktionen av dessa nya vagnar ändå leda till att platser frigörs i de andra klasserna.
 

”Expansionen av vagnproduktionen understryker Indiens järnvägars engagemang för att förbättra passagerarupplevelsen och hantera den ökande efterfrågan. Med dessa åtgärder kan resenärer förvänta sig mer bekväm och tillgänglig resa ombord på Mail- och Express-tåg över hela landet”, säger Vineet Abhishek, CPRO, Western Railways.

Läs mer

Läs mer om att resa med tåg i Indien här!