Rajasthan blir först i Indien med att lansera natthimmelsturism

Som vi skrivit om tidigare här satsar Indien på så kallad astroturism. Det innebär att man vill inrätta anläggningar runt om i landet där man kan beskåda den storslagna stjärnhimlen. Nu blir Rajasthan den första indiska delstaten som introducerar projektet i delstatens alla 33 distrikt.

Fyra astronomiska turistdestinationer i Jaipur

Enbart i Rajasthans delstatshuvudstad, Jaipur, kommer det finnas inte mindre än fyra destinationer för den som hungrar efter stjärnglans. Jantar Mantar, med hundratals års tradition av att beskåda himlavalvet är givetvis en av platserna. Amber fort, University of Maharaja samt JKK är de andra platserna som ska locka såväl lokalbefolkning som turister, unga som gamla. Även i Delhi ska Bikaner-huset (som ju är kopplat till Rajasthan) förses med teleskop för stjärnskådning.

Ska förses med teleskop

De 33 platserna i Rajasthan ska nu alla förses med teleskop och användandet kommer vara gratis för allmänheten. Mugdha Sinha från Rajasthans teknologidepartement menar att “Jag önskar att när man tittar ut över dess stjärnor och rymden, ska någon kvinnlig student bli inspirerad och ta rymden som huvudämne och bli som Kalpana Chawla (amerikansk astronaut, född i Karnal, Indien, Indien.nu:s anmärkning). Vi vill att minst en student från Rajasthan ska åka till rymden för att sätta ett exempel så som Rakesh Sharma (en astronaut från Indien som var en del av det sovjetiska rymdprogrammet, Indien.nu:s anmärkning).

Intäktsgeneriring från seminarier och workshops

Även om användandet av teleskopen för bland annat astrofotografering kommer vara gratis kommer man erbjuda så kallade workshops där man mot en mindre avgift får lära sig om olika tekniker.