Kerala satsar på ny stranddestination

Kerala med Keralas chefsminister i spetsen har i dagarna startat en kampanj för delstatens nya turistmål, Bekal. Bekal började utvecklas som special tourism area (det vill säga ett område som får extra stöd från regeringen för att utvecklas till en bra turistdestination ur miljösynpunkt, kommunikationer, boende och övriga turistvänliga funktioner)  av Keralas regering i början av 90-talet och nu bärjar man känna sig redo att lansera destinationen. Bekal är en liten ort vid Arabiska sjön, i den nordligaste delen av Kerala.


Fyra stränder inom räckhåll
Förutom Bekal Beach som ligger precis i Bekal finns det tre andra stränder inom två mils räckvidd. Kappill Beach, 5 km, är en naturskön och öde strand med en vacker klippa som sticker upp ur havet. Kanwatheertha Beach och Azhithala Beach är två andra alternativ för den som gillar vacker natur, fina stränder och långgrunt hav.

Närhet till Backwater
Precis utanför Bekal ligger en av Keralas National Water Ways med gott om alternativ för båtturer och övernattningar på floder och kanalsystem. För dig som tröttnat på strandlivet är det därför ett bra alternativ utan allt för långa resor. I Kasaragod finns flera små öar varav Valiyaparamba sägs vara en pärla.

Bekal fort och andra sevärdheter
Bekal fort är ett fort uppfört någon gång under 1600-talet, idag är det mesta ruiner men det erbjuder ändå spektakulära vyer över havet och det omgivande landskapet då det är byggt på en klippa som sticker ut i Arabiska sjön.

Hotell och boende
Keralas regering har planerat för fem femstjärniga lyxresorts varav två redan startat och tre är under uppbyggnad. Fler lyxresorter kommer att dyka upp allt eftersom men för dig som vill bo billigare har man planerat inte mindre än 50 andra hotell inklusive budgethotell och s.k. homestays.

Kommunikationer
Att ta sig till Bekal med tåg är ganska lätt. Det finns två stora stationer inom ett par mils avstånd, Expresstågen stannar på Kasargod [KGQ] (norr om Bekal) och Kanhangad [KZE] (söder om Bekal) samt att lokaltågen stannar i Bekal Fort [BFR]. Den närmsta flygplatsen finns i Mangalore, ca 60 km bort. Keralas delstatsregering har dock föreslagit en ny flygplats i anslutning till Bekal. Det är även enkelt att resa till Mangalore och där ifrån ta en taxi eller buss till Bekal.

Har du besökt Bekal? Skriv gärna en kommentar nedan! För mer information om Kerala och dess destinationer, se våra reseguider till Kerala!

Källor:

Khaleejtimes.com
Bekal.com

Nyhetsämne