ROAR! Vilddjursvecka i Indien 2020

Indien firar vilddjursveckan, National Wildlife Week, varje år mellan den andra och åttonde oktober och år 2020 var inte undantaget. Firandet har skett sedan 1954 och målet, det är att rädda Indiens vilda djur. 

Vilddjursrytningar genom Indien

Årets viltvecka går under titeln RoaR (Roar and Revive) – Exploring Human-Animal Relationships, dvs Ryt och återuppliva – Utforska relationerna mellan människor och djur. Veckan firas framför allt av olika djurrättsorganisationer och viltvårdsgrupper och ordnas främst av National Board of Wildlife (indiska regeringen). Skogsdepartementet ordnar fågelskådning i båtmarker. Dessutom ordnas konferenser, workshops, symposier, utbildningar och föreläsningar över landet.  

Vad är då målet med viltveckan? 

  • Att göra människor medvetna om skyddet och bevarandet av vilda djur
  • Att implementera tjänster som bevarar vilda djur
  • Diskutera och identifiera frågor relaterade till bevarande av vilda djur.

Premiärminister Shri Narendra Modi har sagt, Indien gör nu ansträngningar för att bevara hotade arter genom dedikerade projekt som ”Project Lion” och ”Project Dolphin” efter framgången med ”Project Tiger” och ”Project Elephant”. I ett skriftligt meddelande i samband med Wildlife Week, sökte Shri Modi bidrag från människor från alla samhällsskikt för att uppnå önskade resultat från dessa projekt.

I samband med Mahatma Gandhis födelsedag

Premiärministern sa, ”sammanfallande med födelsedagen (den 2a oktober, reds. anm) till Mahatma Gandhi, fredens och icke-våldets apostel, är firandet av ”Wildlife Week” ett perfekt tillfälle för att bekräfta engagemanget för bevarande av vilda djur och harmonisk samexistens mellan alla levande varelser.”

Indiens premiärminister, Narendra Modi, berättade vidare att idag med ett robust och brett nätverk av skyddade områden är engagemanget för djurskydd lika starkt som någonsin. Ekokänsliga zoner ger ett perifert stöd och fungerar som en buffert runt nationalparker och reservat, säger Modi. Flera sådana zoner har tillkännagivits för att förbättra det tillgängliga utrymmet för att de vilda djuren ska kunna blomstra. Han nämnde att landet är hem för den sista vilda populationen av asiatiska lejon. Modi nämnde också att uppdraget om att fördubbla antalet tigrar i Indien har uppfyllts i god tid, något vi skrivit om tidigare här på Indien.nu 

Indien – ett av 17 länder med megadiversitet

Runt om i världen har man identifierat 17 länder med så kallad ”Mega diversity”. Listan av dessa länder är:

Australien
Brasilien
Kina
Colombia
Demokratiska republiken Kongo
Ecuador
Indien
Indonesien
Madagaskar
Malaysia
Mexiko
Papua Nya Guinea
Peru
Filipinerna
Sydafrika
USA
Venezuela

Uttrycket megamångfald avser, enligt wikipedia, någon av en grupp nationer som rymmer majoriteten av jordens arter och ett stort antal endemiska arter. Conservation International identifierade 17 megadiverse länder 1998. Många av dem finns i eller delvis i tropiska eller subtropiska områden.

Megadiversitet innebär att visa stor biologisk mångfald. Huvudkriteriet för megadiversländer är endemism på nivå med arter, släkt och familjer. Ett megadiversitetsland måste ha minst 5000 arter av endemiska växter och måste gränsa till marina ekosystem. 

Deklaration om bevarande

Utav dessa 17 nationer möttes 12 nationer i Cancún, Mexiko, år 2002. Indien var en av dessa nationer som tillsammans skrev under en deklaration att bevara den biologiska mångfalden. De 17 nationerna tar upp 10% av världens yta men står ändå för 70% av världens biologiska mångfald.

Indiens nästan unika mångfald

Enligt FN-organet Convention on Biological Diversity star Indien för 7-8% av världens biologiska mångfald och inom dess gränser finns inte mindre än 91 200 arter djur och 45 500 arter av plantor. Ett stort antal av dessa växter och djur är endemiska och återfinns bara inom Indiens gränser, om det kan man läsa mycket mer här! 

Mindre avfall större biologisk mångfald

Indien ägnar stor uppmärksamhet åt hanteringen av landets plastavfall, sade Narendra Modi. Indien är beslutsamt i sina ansträngningar för att minsta föroreningar av plast och mikroplast för en hållbar utveckling och en framgångsrik biologisk mångfald. Vidare menar han också att Indien står värd för och bevarar ett stort antal flyttfåglar från stora delar av världen.

17% av väldens befolkning på 2,4% av världens yta.

Den indiska premiärministern ville också lyfta fram att även om det är av största vikt att utveckla landet för dess befolkning, som idag står för 17% av världens population på enbart 2,4% av världens yta är bevarandet av vildmark och biologisk mångfald lika viktigt.

Källa (där annat inte anges): Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Foto: Pixbay på Pexels