Åtgärder som vidtas av indiska järnvägen för energibesparing

För den indiska tågnörden publicerade den indiska järnvägen nyligen information om vad de gör för att minska energiförbrukningen på det indiska järnvägsnätet. En minskad energiförbrukning är inte bara bättre för landets miljöarbete utan handlar så klart om att minska på slöseri och i slutänden få en mer ekonomiskt effektiv järnväg. Informationen kommer från ministern för järnvägar, handel och industri och konsumentfrågor, mat och offentlig distribution, Piyush Goyal som ett skriftligt svar till det indiska parlamentet i början av mars.

Indiska järnvägen (Indian Railways) är enligt landets pressbyrå engagerad i att ta nya steg för energibesparing och öka energieffektiviteten. Några av de åtgärder som tas är följande:

 1. Indiska järnvägen 8Indian Railways) har introducerat isolerade grindbipolär transistor (IGBT) -baserat 3-fas framdrivningssystem med regenerativ bromsning i elektriska multipelaggregat (EMU), Mainline Electrical Multiple Unit (MEMU) och elektriska tågsatser för att spara energi under driften.
 2. Produktionsenheterna har helt gått över till produktion av energieffektiva trefasiga elektriska lokomotiv med regenerativa egenskaper.
 3. Användande av energieffektiv lysdiodbelysning (LED) i alla järnvägsinstallationer inklusive järnvägsstationer, servicebyggnader, bostadsområden för tågpersonal, bussar med mera för att minska elförbrukningen.
 4. Användning av energieffektiva borstlösa likströmsmotorfläktar (BLDC) i vagnarna.
 5. Introduktion av Head On Generation (HOG) -system i tåg för att minska dieselbränsleförbrukningen i kraftvagnarna. 1012 Elektriska lokomotiv är nu utrustade med  hotel load converters.
 6. Regelbundna inspektioner av energiförbrukningspunkter.
 7. Övergång till användning av elektriska produkter med 5-stjärnig energiklassning (motsvarande energieffektivitet A).
 8. Regelbunden träning av tågförare mer energieffektiv drift.
 9. Efterföljande lokomotiv med multi-enheter (MU) som drar lätta laster är avstängda för att spara energi.
 10. Energiförbrukningen på elektriska lokomotiv övervakas regelbundet genom mikroprocessorbaserade energimätare som tillhandahålls på alla elektriska lokomotiv. Benchmarking görs baserat på genomsnittlig energiförbrukning.
 11. Övervaka bränsleförbrukningen en tågförare har med avseende på normalförbrukning för en resa.
 12. 1167 diesellokomotiv har försetts med APU:er (batteribanker) för att minska bränsleförbrukningen när lokomotiv är på tomgång.
 13. Övervakning av dieselförbrukningen för lokomotiv som går på tomgång görs genom fjärrövervakning och hantering av lokomotiv och tåg (kallat Remmlot). 3760 lokomotiv för närvarande är utrustade med remmlot.
 14. Höghastighetsdieseln (HSD) blandas ut med 5% Bio-diesel för att spara HSD.
 15. Dieselmotorvagnar ska förses med motorer så de kan använda 20% komprimerad naturgas (CNG) som substitut till diesel, vilket avger mindre växthusgaser än flytande bränslen. Indian railways är den enda järnvägen i världen som använder CNG-motorvagnar för passagerartransporter. Indian Railways har också börjat omvandla dieselmotorvagnar till dubbla bränslelägen med diesel och CNG. Än så länge är 25 så kallade DPC konverterade och i aktiv drift.

Det indiska järnvägsministeriet har ingått Memorandum of Understanding (MoU) med Department for International Development i den brittiska regeringen och Commonwealth & Development Office (FCDO) för samarbete om energi och hållbarhet. Vidare har en MOU tecknats med Confederation of Indian Industries (CII) för energiffektivitetsförbättring och bevarande av energi.

Foto av Anirudh på Unsplash