Fågelskådning i Indien

I en serie av webbseminarium kallad Dekho Apna Desh (ungefär ”Se ditt land”) Webinar tar det indiska turistministeriet upp flera olika intressanta ämnen kring turismen i Indien. Vi skrev bland annat nyligen om ett av dessa seminarier, som då handlade om äventyrsturism, den här gången får vi veta mer om fågelskådning.

Fågelskådning i Indien

Webbinariet med titeln "Birding in India" hölls den 12 december 2020 och fokuserade på fåglar och fågelskådningsmöjligheter i Indien. Indiens biologiska mångfald är en av de rikaste i världen: Från de imponerande bergen i Himalaya, den stora öknen i väst, landets långa kuststräckor, regnskogen och de tropiska öarna. Indien representerar nästan alla ekoregioner som finns på vår planet och det det gör att landet inhyser 1300 exotiska fågelarter, Indisk blåkråka, näshornsfåglar, Sarustrana, Indisk trapp, hackspettar, kungsfiskare för att nämna några. I det senaste avsnittet av webbseminariet ”Se ditt land” vill man visa upp Indiens rika mångfald under parollen Ek Bharat Shreshtha Bharat, ”Ett Indien – Utmärkt Indien” genom denna virtuella plattform.

Prickig uggla

Presenterat av forskare och naturfotograf

Webinaret presenterades av Saurabh Sawant, en naturforskare, djurlivsfotograf och filmskapare med stort intresse för att studera och dokumentera mindre fauna. Hans forskningsarbete involverar främst fåglar, amfibier och odonater.

Saurabh Sawant pratade om att fåglar spelar en mycket viktig roll i den indiska kulturen. I mytologin associeras olika fåglar som Vahanas of Gods & Goddesses. Fåglar har också stått människan nära sedan urminnes tider och de har alltid varit mycket inspirerande för människans liv, från stenåldern till den moderna eran. Sten- och grottmålningar från stenåldern, mogulmålningar från medeltiden och fåglar förekommer som ett viktigt inslag även i konsten idag.

Indisk blåkråka

Över 10% av världens fåglar finns i Indien

Fåglar återfinns över hela jorden, från Arktis till Antarktis och under nästan alla olika klimatförhållanden, biodiversiteter och livsmiljöer. Saurabh menar att fågelskådning inte bara skärper våra sinnen utan också hjälper oss att närma oss naturen. Naturutbildning är mycket viktigt. 

Det finns ca. 11 000 fågelarter runt om i världen och mer än 1300 arter finns i Indien. Fågelskådarturism är en miljardindustri över hela världen. Miljontals internationella resor görs varje år för det huvudsakliga syftet att skåda fåglar. Indien har en enorm potential på grund av dess olika biogeografier, dess varierade terräng från Himalaya till öknen, västra Ghats-bergen, Deccan-halvön, Gangesslätten, nordöstra regionen och de olika ögrupperna. Indien är hem för ca. 91 000 arter av däggdjur, fåglar, reptiler, amfibier och fjärilar. Många insatser görs på olika nivåer i regeringen och icke-statliga organisationer för att skydda djurlivet, miljön och för att skapa medvetenhet.

En riktig resentusiast gillar att utforska och förstå den lokala kulturen, att besöka lokalsamhällen och studera deras omgivningar, mat- och dryckesvanor, spåra och beskåda djur och fåglar genom bland annat från dereas olika läten, spår de lämnar på vägarna eller på övrig vegetation. 

”Det är en fantastisk värld av upplevelser. Fågelskådning är en aktivitet som hjälper oss att komma närmare naturen och lokala samhällen.” Saurabh Sawant

Saurabh  menar att att "Fågelskådning är din livstidsbiljett till naturens teater!" Den formella vetenskapliga studien av fågel kallas "Ornitologi" och fågelskådning innebär att du identifiera fåglar och förstå deras beteende för rekreation. Den fascinerande bobbyn blir allt populärare och uppskattas av alla åldersgrupper.

Nästa webseminarium handlar åter igen om äventyrsmöjligheter i Indien och vi planerar att rapportera om detta innan jul.

Om Ek Bharat Shreshtha Bharat-programmet 

Ek Bharat Shreshtha Bharat-programmet är ett program i den indiska regeringen som syftar till att förbättra interaktionen och främja ömsesidig förståelse mellan människor i olika stater och unionsterritorier. Staterna genomför aktiviteter för att främja en hållbar och strukturerad kulturell koppling inom områdena språkinlärning, kultur, traditioner & musik, turism, mat, sport och utbyte av bästa praxis, etc.

Läs mer

Ek Bharat Shrestha Bharat

Nationalparker i Indien

Bilder: Indien.nu