Gratis museibesök över hela Indien veckan runt den internationella museidagen

Den 18:e maj går den internationella museidagen av stapeln och det indiska kulturministeriet uppmärksammar dagen med ett veckolångt firande för såväl lokalbefolkning som turister.

Veckolångt firande av indiska museer

Med anledning av den kommande internationella museidagen den 18 maj 2022, kommer det indiska kulturministeriet organisera ett veckolångt firande på alla sina museer från den 16 maj till 20 maj 2022. Det hela är en del av regeringens arbete med att få befolkningen att uppmärksamma landets enorma skatt av fantastiska museer. Som en del av firandet meddelade kulturministeriet att inträdet till landets samtliga statliga museer kommer vara gratis under hela veckan. 

Speciella arrangemang på ett flertal museum i Indien

Utöver gratis inträde på samtliga statliga museum i Indien kommer man också ha speciella evenemang på följande platser:

National Museum (New Delhi)
National Gallery of Modern Art (New Delhi, Mumbai, Bengaluru)
Allahabad Museum (Prayagraj)
Indian Museum (Kolkata)
Victoria Memorial Hall (Kolkata)
Salar Jung Museum (Hyderabad)
Samtliga vetenskapsmuseer under National Council of Science Museum (på 24 platser i Indien)

Introducerades under den indiska premiärministerns Mann Ki Baat

Den 24:e april 2022 uppmanade premiärminister Narendra Modi, via radioprogrammet Mann Ki Baat, den indiska befolkningen att besöka några av landets alla museer för att ta del av landets fantastiska arv och nutida kultur. Modi uppmanade alla museibesökare att använda #MuseumMemories för att sprida sina erfarenheter till så många som möjligt. Modi ville vidare också locka besökare med nya specialutställningar, projicerade kartläggningsshower, utökade museitider, gratis entré för veckan, musik/dansföreställningar inklusive flashmob och riktade aktiviteter för barn som lermodellering, miniatyrmålning, origami-workshops i ett försök att erbjuda en holistisk museiupplevelse för alla åldersgrupper. Dessutom lovade han försäljning av souvenirer i begränsad upplaga samt fotobås på alla museer, som en del av högtidlighållandet.

Mann Ki Baat är ett indiskt statligt radioprogram som leds av den indiska premiärministern. Namnet på programmet kan översättas till ungefär ”Inre tankar” och ska vara ett sätt för regeringen att hålla dialog med den indiska befolkningen. Programmet används för premiärministern för att komma ut med meddelande till en bred publik över hela landet.

Museiveckan en del av en större satsning på landets museer

Museiveckan är bara en del av landets större satsning på de statliga museerna. Som vi skrivit om tidigare digitaliseras bland annat en stor del av de indiska samlingarna och görs tillgängliga online, läs mer om det i artiklarna nedan. I februari i år hölls också ett möte under parollen "Reimagining Museums in India" där man bland annat tillkännagav ett så kallat ”hackathon” med museicentrerade problemformuleringar samt mobilappen "Museum in India" som innehåller ett digitalt arkiv med deras samlingar. Dessutom hölls ett webbseminarium med titeln "Museology as a Profession: Challenges and prospects". 

Slutligen uppmanade de indiska museerna också alla att följa hashtaggarna #MuseumsReimagined #MuseumMemories #AmritMahotsav för mer information.