Indien går om Kina som världens folkrikaste land

Indien har nu passerat Kina och är världens mest folkrika land enligt FN. Med en befolkning på 1,428 miljarder människor, har Indien gått förbi Kina, vars befolkning är uppe i 1,425 miljarder. Denna förändring beror på att Indiens befolkningstillväxt är högre än Kinas, som har minskat på grund av åldrande och familjeplanering. Indien förväntas fortsätta växa och nå 1,7 miljarder invånare år 2064. Läs mer!

Indiens historia, en befolkningsmässig framgångssaga

Indien har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till de första civilisationerna vid floden Indus för över 5000 år sedan. Landets befolkning har historiskt växt genom invandring, erövring, handel och kulturutbyte med olika folk och regioner. Under 1900-talet ökade Indiens befolkning kraftigt från cirka 238 miljoner år 1901 till cirka 1,2 miljarder år 2011. Detta berodde bland annat på minskad barnadödlighet, ökad livslängd, bättre hälsovård och utbildning samt minskad fattigdom. Indiens befolkningstillväxt har dock börjat avta sedan 1980-talet på grund av lägre fertilitet och familjeplanering.

Hög befolkningstäthet jämfört med Kina

Enligt FN:s senaste uppskattningar från 2021 har Indien en befolkningstäthet på cirka 450 personer per kvadratkilometer, medan Kina har en befolkningstäthet på cirka 148 personer per kvadratkilometer. Kina har en befolkning på cirka 1,4 miljarder, vilket har minskat något på grund av regeringens enbarnspolitik som har varit i kraft sedan 1979. Denna politik har dock nyligen ändrats till en tvåbarnspolitik i syfte att mildra effekterna av den åldrande befolkningen och för att stödja tillväxten.

Utmaningar och möjligheter

Indien står inför flera utmaningar och möjligheter i sin demografiska utveckling. Landet behöver skapa fler jobb, förbättra infrastrukturen, minska ojämlikheten, skydda miljön och hantera konflikter mellan olika grupper. Samtidigt har Indien en stor potential att utnyttja sin unga och välutbildade befolkning för att främja innovation, tillväxt och social förändring.

 

Indien – Mångkultur och en växande internationell diaspora 

Indien är ett mångkulturellt och mångreligiöst land med stor språklig och etnisk mångfald. Landet har 22 officiella språk och över 1600 modersmål³. De största religionerna i Indien är hinduism (79,8 %), islam (14,2 %), kristendom (2,3 %), sikhism (1,7 %), buddhism (0,7 %) och jainism (0,4 %)³. Indien har också en stor diaspora av indier som bor i andra länder, främst i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Förenade Arabemiraten. Läs mer om Indiens diaspora här!