Indiens kulturella inflytande i världen

Den indiska diasporan är en av de största i världen, med mer än 30 miljoner människor spridda över hela världen. Dessa människor har inte bara påverkat de länder där de har bosatt sig, utan också bidragit till en globalisering av den indiska kulturen som har haft en ökande påverkan på världskulturen. Bara en sådan sak att ett av de mest populära programmen på svensk television handlar om Indien och indisk populärkultur. Läs vidare för att veta mer!

Bollywoods globala påverkan

Indisk film

En av de mest kända bidragen från den indiska diasporan till världskulturen är Bollywood, den indiska filmindustrin. Bollywood-filmer är kända för sin musik, dans och extravaganta produktioner. De har blivit en global sensation och ses av människor runt om i världen. Bollywoods inflytande på världskulturen kan ses i musikvideor, mode och dansstilar inspirerade av indiska filmer. Bollywood-filmer har också inspirerat andra filmindustrier runt om i världen och bidragit till skapandet av en global filmkultur.

Slumdog Millionaire: En brittisk film regisserad av Danny Boyle, som är baserad på en indisk roman. Filmen är inspelad i Indien och har en stor del indisk skådespelare och personal. Slumdog Millionaire vann åtta Oscars, inklusive Bästa film och Bästa regissör, och blev en global succé. Låten "Jai Ho" från filmen blev dessutom en internationell hit och influerade även musikvideor utanför Indien.

My Name Is Khan: En indisk film regisserad av Karan Johar, som är baserad på en man med Aspergers syndrom som kämpar mot diskriminering i USA efter 11 september-attackerna. Filmen hade en global lansering och blev en stor succé i många länder.

Kabhi Alvida Naa Kehna: En indisk film regisserad av Karan Johar, som utforskar ämnen som otrohet och familjeproblem. Filmen blev en stor succé i USA och Europa, och var den första Bollywood-filmen som nådde en topplacering på den amerikanska box office-listan.

Dilwale Dulhania Le Jayenge: En indisk film regisserad av Aditya Chopra, som handlar om en indisk man och en brittisk kvinna som förälskar sig. Filmen släpptes 1995 och är fortfarande en av de mest framgångsrika Bollywood-filmerna någonsin. Den har visats i över 1000 veckor på en biograf i Mumbai och har blivit en kultklassiker internationellt.

Yogan som en global hälsotrend

Yoga

En annan indisk kulturexport är yoga. Yoga är en traditionell indisk motionsform, gymnastik, filosofi, livsstil med mera som kombinerar fysiska övningar, meditation och andningstekniker för att skapa balans i kroppen och sinnet. Yoga har blivit en global hälsotrend och praktiseras nu av människor över hela världen. Yoga har också påverkat västerländska träningsformer och gett upphov till nya former av träning som kombinerar yoga med andra discipliner som Pilates och dans.

Exempel: International Yoga Day som instiftades av FN år 2015, som firas runt om i världen och har deltagare från olika länder.

Indisk matkultur är omåttligt populär runt om i världen

Indisk mat

Indisk mat har också blivit alltmer populär runt om i världen, och det finns nu många indiska restauranger i städer över hela världen. Indisk mat är känd för sin kryddighet och varierade smaker, och har inspirerat fusionkök runt om i världen. Indiska kryddor och ingredienser används nu i många olika kök runt om i världen, och indiska matlagningsmetoder har också påverkat västerländska matlagningsmetoder.

Exempel: Den populära indiska rätten "Butter chicken" som har blivit en favorit i många länder och finns nu till och med på många västerländska snabbmatskedjor.

Den svenska TV-profilen Malin Mendel har själv släppt en handfull populära kokböcker på Svenska. Flera andra kändisar och matprofiler i Sverige har gjort samma sak, så även David Batra som just nu är aktuell i Världens sämsta indier. Vi har recenserat några av dessa kokböcker här! 

Indiens bidrag till världens litteratur

INdisk litteratur
Av Vikramjit Kakati - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23443304

Indisk litteratur har också påverkat världen på olika sätt. Indiska författare har skrivit verk som har fått internationell uppmärksamhet och vunnit priser. Deras verk har öppnat upp en hel värld av indisk kultur och traditioner för icke-indiska läsare och har bidragit till en ökad förståelse och uppskattning för indisk litteratur och kultur.

Exempel: Salman Rushdie, Arundhati Roy, Jhumpa Lahiri, Vikram Seth och Rabindranath Tagore är några av de mest kända indiska författarna vars verk har fått global uppmärksamhet. Du kan hitta flera recensioner i vårt arkiv.

Konst och hantverk

Konst och hantverk

Indisk konst och hantverk har också påverkat världen på olika sätt. Indiska textilier, smycken, skulpturer och målningar är kända för sin skönhet och unika stil. Indiskt hantverk har också påverkat västerländska hantverkstraditioner och influerat mode- och designtrender runt om i världen.

Exempel: Indiska textilier som sari och dupatta, indiska smycken som bindi och maang tika, och indiska konstverk som tanjore-målningar och madhubani-målningar har alla påverkat den globala konst- och designscenen. Läs mer om indiska kläder här!

Indiens influenser på världens musik och dans

indisk dans

Bhangra

Bhangra är en traditionell folkdans från Punjab, Indien. Genom den indiska diasporan har Bhangra blivit populär över hela världen, speciellt i Storbritannien, där det finns en stor punjabi-gemenskap. Bhangra-musiken och dansen har också påverkat västerländska pop- och hiphop-artister, och element av Bhangra-stilen kan ses i musikvideor och scenframträdanden av artister som Missy Elliott, Jay-Z och Justin Timberlake.

Bollywood-musik

Bollywood-musik är en genre av indisk film-musik som kombinerar indiska och västerländska musikstilar. Bollywood-musik har blivit populär över hela världen, och har påverkat musikscenen i många länder. Bollywood-låtar har också använts i internationella filmer och TV-program, och har bidragit till att sprida den indiska kulturen globalt.

Kathak-dans

Kathak är en indisk klassisk dans som har sitt ursprung i norra Indien. Genom den indiska diasporan har Kathak blivit populär i många delar av världen, och många icke-indiska dansare har lärt sig stilen och framfört den på scenen. Kathak-dansen har också influerat västerländska dansstilar, och element av Kathak-stilen kan ses i moderna dansformer som fusion och contemporary dance.

Sverige har en relativt livlig indisk dansscen med flera indiska dansskolor som ofta har olika uppträdanden i olika stilar.

Indiska kulturinfluenser i kort

Sammanfattningsvis har den indiska diasporan haft en stor kulturell påverkan på världen. Bollywood-filmer, yoga, indisk mat, litteratur och konst är bara några exempel på hur den indiska kulturen har influerat världskulturen. Den indiska diasporan har bidragit till att öppna upp en hel värld av indisk kultur och traditioner för icke-indiska människor och har påverkat världen på många olika sätt.

Toppbilden av Nandu Menon on Unsplash