Indien utvecklar medicinska turismnav för att locka fler patienter

Indien är ett land som har blivit ett populärt mål för medicinsk turism, det vill säga resor för att få medicinsk behandling, ofta till lägre kostnad eller högre kvalitet än i hemlandet. Indien erbjuder ett brett utbud av medicinska tjänster, från kosmetiska operationer till hjärtkirurgi, samt alternativa terapier som ayurveda och yoga.

Indiens satsning på medicinsk turism, punkt för punkt

För att främja medicinsk turism i landet, har Indiens regering och turistministerium vidtagit flera åtgärder, såsom:

  • Att ge lån på 14,8 miljarder dollar för att förbättra infrastrukturen och ge arbetskapital eller personliga lån till företag som verkar inom turistindustrin för att återhämta sig efter covid-19-krisen.
  • Att stödja byggandet av toppmoderna sjukhus i mindre städer, där stora företag och sjukhuskedjor som Apollo, MAX, ASIAN, SHALBY, Fortis och Manipal har investerat.
  • Att säkerställa kvaliteten och säkerheten på sjukhusen genom att ge ackreditering genom National Accreditation Board for Hospitals & Healthcare Providers (NABH), som har internationellt erkännande.
  • Att ge ackreditering till Medical Value Travel Facilitator (MVT Facilitator), som är en typ av researrangör som hjälper patienter att hitta och boka medicinska tjänster i Indien.
  • Att revidera riktlinjerna för Market Development Assistance (MDA), ett stödprogram för att marknadsföra inhemsk turism, för att inkludera medicinska turisttjänsteleverantörer.
  • Att formulera en nationell strategi och färdplan för medicinsk och välbefinnande turism, som innehåller visioner, mål, principer, riktlinjer och åtgärder för att utveckla sektorn.

Dessa åtgärder har gett resultat, eftersom antalet medicinska turister som anländer till Indien har ökat kraftigt under de senaste åren. Enligt Bureau of Immigration, har Indien välkomnat cirka 5,04 lakh (0,5 miljoner) medicinska turister mellan januari och oktober 2023, vilket är en ökning med 6% jämfört med samma period 2022, då 4,75 lakh (0,48 miljoner) medicinska turister besökte Indien.

Lägesrapport till den indiska riksdagen

Indiens turistminister, Kishan Reddy berättade för den indiska riksdagen att han känner sig mycket nöjd över medicinsk turisms framgång i landet. I ett tal i Lok Sabha den 18 december 2023, sa han att medicinsk turism är ett sätt att erbjuda världsklass vård till överkomliga priser, samt att skapa inkomster, sysselsättning och utbildning för det indiska folket.

Vilken form av medicinsk turism skulle locka dig till Indien?

Bild av pressfoto på Freepik