Indiens järnväg hårdsatsar på att bli av med illegala biljettförsäljare

Resor på den indiska järnvägen är mycket populärt och flera viktiga sträckor säljer ut på nolltid efter att biljetterna släpps. Den indiska järnvägen har ett system med licensierade återförsäljare och ett eget biljettbokningssystem som är skapat för att ge alla resenärer samma möjligheter att komma åt de åtråvärda tågbiljetterna. Så kallade “touts”, ettriga försäljare som köper upp biljetter och säljer dyrt på den svarta marknaden är ofta en lösning för den som har lite extra pengar. Det vill man nu helt sätta stopp för.

Ökat resande efter Covid leder till en ökad svarthandel

Nu när de indiska långdistanstågen åter igen börjar trafikera det gigantiska indiska järnvägsnätet växer återigen den illegala handeln med tågbiljetter. De åtråvärda biljetterna köps upp av nätverk och återsäljs till mer eller mindre ockerpriser till hugade spekulanter, som måste komma med tågen. Den just nu pågående festivalsäsongen gör biljetterna än mer åtråvärda. Men under mars månad satte den indiska järnvägen hårt mot hårt, en satsning som, enligt dem själva, kommer fortsätta i framtiden.

1459 illegala försäljare arresterade bara under mars 2022

Under mars månad påbörjade den indiska järnvägens “Railway Protection Force (RPF)” sina ansträngningar att stoppa, eller i alla fall bromsa, de illegala aktiviteterna över hela landets järnvägsnät.  Kampen påbörjades på såväl perronger som på nätet, i resebyråer och på gator. Kampanjens insamling av information kunde sedan leda till en stor våg av arrester. 1459 illegala biljettförsäljare kunde stoppas bara i mars, av dessa var inte mindre än 341 auktoriserade IRCTC-agenter (IRCTC är den indiska järnvägens försäljningsorganisation, Indian Railway Catering and Tourism Corporation) som också sålde svart vid sidan. 

Process för att blocka fuskande IRCTC-agenter

Processen att svartlista dessa IRCTC-agenter och blockera ID-numret för så många som 366 IRCTC-agent och 6751 personliga ID-nummer pågår för närvarande. Under mars månad greps i snitt 3,64 gånger så många svartmarknadsförsäljare mot föregående månad och biljetter till ett värde av 6,5 miljoner rupies har också konfiskerats och återigen släppts ut i de legala kanalerna. 

Den indiska järnvägen varnar för att köpa biljetter svart

Nu går den indiska järnvägen ut med en varning för att köpa biljetter svart eller från obehöriga försäljare. Dels kan biljetten komma att ställas in men framför allt är det viktigt eftersom även köparen kan komma att få juridiska problem.