Asketen på berget – en liten avvikelse från indientemat…

Asketen på berget – en liten avvikelse från indientemat…

Det är inte bara i Indien som man kan finna asketer som tyr sig till bergen. I lördags var jag själv en asket på ett berg – på Kullaberg.

Att utmana sig själv och sin fysiska förmåga ligger mig varmt om hjärtat. Jag älskar kampen mellan psyket och kroppen, en kamp där kroppen bara skriker efter nåd medans psyket försöker övertyga att det går att orka bara lite till. En sådan utmaning är Ladonia Mountain Trophy. – Skånes och kanske Sveriges tuffaste endagars lopp enligt arrangörerna. Dryga 2000 höjdmeter och 36 km under extrema förhållanden, svinbranta backar upp och ner i ömsom lös bokskogshumus och ömsom knivskarpa klippor. Dramatiskt eller hur? men det är precis så det var. Läs här!

Kl 09:00 hoppade vi i plurret från speedbåten och ner i Skälderviken 100 m från Kullabergs branta och dramatiska kustlinje. Jag är inte mer än hjälpligt simkunnig men med min ryggsäck som flythjälp tog jag mig sakta men säkert in till land. Till tonerna av Iron Maiden’s ”Run to the hills” börjades klättringen upp mot Håkull 188 m högre upp. Banan tog oss löpare kors och tvärs över hela Kullaberg och förutom 5 besök på Håkull så såg vi så gott som varenda brant som kan erbjudas där. Efter 7 timmar och 29 minuters kämpande kom vi så, jag och min lagkamrat, instaplandes till Mölle hamn. Varenda muskel från vader till axlar värkte, men känslan att gå i mål efter att ha besegrat berget var obeskrivlig.

En stolt fader kunde dessutom i mål konstatera att äldste sonen gått i mål på en fin 5:e plats efter knappa två timmars kämpande i motionsklassen som i särklass yngste deltagare.

Som tredje löpare i historien att ha fullföljt 5 stycken lopp i elitklassen förärades jag med en fin flaska skotsk Whiskey. Sedan hade jag och min lagkamrat även ”turen” att vinna en start i ett litet 24h lopp i Hemavan nästa sommar. :?
Varför gör man något sådant här? Bara för att visa sig själv att det är möjligt är nog mitt bästa svar. En lyckad första dag på semestern var det hur som helst.