Resa som Backpacker i Indien

Backpacking på en tajt budget i Indien är inte bara ett sätt att spara pengar, det är också ett sätt att uppleva den rika kulturen och mångfalden som detta fantastiska land har att erbjuda. Backpacking ger en chans att se allt från vackra tempel och palats till frodiga djungler och hisnande bergslandskap - allt detta utan att behöva betala en förmögenhet. I den här artikeln ger vi lite tips och råd samlade på ett och samma ställe, men missa inte att kolla igenom resten av sajten också.

Indien – En fantastisk destination för backpackers

Så vad är det som gör Indien till en så fantastisk destination för backpackers på budget? Förutom den generellt låga kostnaden för resor och boende, är Indien fyllt med unika upplevelser och möjligheter för att utforska det verkliga Indien. 

Indiens landsbygd

För de som vill uppleva livet på Indiens landsbygd finns det möjlighet att besöka byar och delta i traditionella ritualer och ceremonier. För de som är mer intresserade av städer finns det städer som Delhi, Mumbai, Kolkata och Bangalore, med allt från livliga marknader till imponerande byggnader och monument.

Indiens Städer

Indien är fullt av livfulla städer som bjuder på en härlig blandning av modernitet och tradition. Delhi, Mumbai, Kolkata och Bangalore är några av de mest populära städerna att besöka, med allt från livliga marknader och köpcentrum till historiska monument och imponerande byggnader. Städerna är också kända för sin matkultur, med allt från gatukök till finare restauranger som erbjuder en mängd olika smaker och rätter. I nästan alla indiska städer finns ett område som är lite mer Back-packer-vänligt med billigare hotell, billigare serveringar etc. Prata med andra backpackers för att få veta just deras bästa tips inför din nästa destination.

Strandorter i Indien

Indien har en mängd vackra och exotiska strandorter som är populära bland backpackers. Goa, Kerala och Andamanerna är några av de mest besökta platserna och erbjuder paradisiska stränder, pittoreska fiskebyar och en avslappnad livsstil. Det är också möjligt att delta i olika vattensporter som surfing, dykning och snorkling på dessa platser.

Bergsområden i Indien

Indien är hem för flera vackra bergsområden, bland annat Himalaya, som är en populär destination för vandrare och äventyrsentusiaster. Andra bergsområden som är värda att besöka inkluderar Nilgiri- och Vindhyabergen, som erbjuder fantastisk utsikt och en avkopplande atmosfär. Det är också möjligt att delta i olika aktiviteter som bergsklättring och camping i dessa områden.

Andra natursköna områden

Indien har flera natursköna områden som är värda ett besök för backpackers. Nationalparker som Ranthambore och Kanha är kända för sin rika flora och fauna och möjligheter till safariturer. Andra natursköna platser inkluderar backwaters i Kerala, som erbjuder en unik och avkopplande båttur genom det pittoreska landskapet, och öknen i Rajasthan, där det är möjligt att rida kamel och uppleva den unika kulturen.

Populära destinationer för Backpackers i Indien

här är några av de mest populära platserna för backpackers i Indien:

Goa

Känd för sina vita sandstränder, livliga fester och avslappnade atmosfär, är Goa en av Indiens mest populära destinationer bland backpackers. Här kan du hitta allt från lyxiga resorts till enkla strandbungalows. Läs mer om Goa här!

Hampi

Beläget i delstaten Karnataka är Hampi känt för sina imponerande ruiner av forna städer, tempel och palats. Detta UNESCO-världsarv är en drömdestination för historieentusiaster och backpackers som söker lugn och ro. Läs mer om Hampi här!

Rishikesh

Ligger vid foten av Himalaya och är känt som "Yogans huvudstad" i Indien. Det är en andlig destination som är känd för sin yoga, meditation och ayurvedisk behandling. Här kan du också prova på vattenrafting, klättring, ziplining och andra äventyrsaktiviteter. Läs mer om Rishikesh här!

Dharamsala & McLeod Ganj

Beläget i delstaten Himachal Pradesh, är McLeod Ganj känt som hem till den tibetanska exilregeringen och Dalai Lamas residens. Här kan du uppleva en unik mix av indisk och tibetansk kultur, besöka tempel, utforska de omgivande bergen och delta i yoga- och meditationssessioner. Läs mer här!

Pushkar

En liten stad i Rajasthan, känd för sin heliga sjö och en av Indiens mest berömda kamelmarknader. Här kan du njuta av en lugnare atmosfär och uppleva den traditionella indiska landsbygden. Läs mer om Pushkar här!

Varanasi

Känd som Indiens heliga stad, Varanasi är en plats för andlighet och religiös tro. Här kan du besöka tempel, bada i den heliga floden Ganges och uppleva de färgstarka gatorna och marknaderna. Läs mer om Varanasi här!

Auroville

En unik destination i delstaten Tamil Nadu, Auroville är en experimentell stad som grundades med syftet att skapa ett samhälle utan politisk, religiös eller nationell tillhörighet. Här kan du uppleva en alternativ livsstil, delta i gemenskapens aktiviteter och njuta av den närliggande stranden.

Dessa är bara några exempel på de många destinationer som backpackers kan upptäcka i Indien. Oavsett var du väljer att resa, kommer du att uppleva en rik kultur, vänliga människor och fantastisk mat.

Budgetboenden i Indien

När det gäller boende finns det en mängd olika alternativ att välja mellan. För de som vill ha en äkta backpacker-upplevelse, finns det gott om budget-värdshus, guesthouses och homestays runt om i landet. Oavsett vilken stad eller plats du besöker, finns det säkert ett budget-boendealternativ som passar dina behov och preferenser.

När man backpackar i Indien så är det lätt att resa billigt. Att bo på hostel kostar mellan 30-200 kronor per natt beroende på standard och säsong. Om du väljer att bo på enkelrum eller budgethotell så ligger priserna på mellan 150-550 kronor per natt.

Den goda (och billiga) indiska maten

När det kommer till maten, så är Indien berömt för sin goda matkultur. Förutom de välkända currys och biryanis, finns det en mängd andra smakfulla rätter att prova på. En annan fördel med att resa på budget är att du kan prova på street food, som ofta är både billigt och otroligt gott, om än lite kryddstarkt för vissa. 

Gatumat och lokala restauranger kostar oftast mellan 10-30 kronor för en måltid. Om du vill unna dig något lyxigare så kan en måltid på en finare restaurang kosta runt 50-150 kronor för en måltid (eller mer om du går till verkligen lyxiga hotell).

Resor i Indien

Att resa runt i landet går också att göra till en rimlig kostnad. Att resa med tåg är populärt bland backpackers och är också det mest pålitliga transportmedlet i landet. Priserna varierar beroende på typ av tåg och klass, men för en sex timmars resa kan man betala mellan 25-100 kronor.

Att ta sig runt med buss är en annan populär metod och oftast billigare än tåg. En sex timmars bussresa kan kosta mellan 10-200 kronor (beroende på standard). Läs mer om att resa i Indien här!

Aktiviteter i Indien

Priserna på aktiviteter och sevärdheter varierar också, men de flesta ställen kostar mellan 5-50 kronor att besöka. Att besöka Taj Mahal kostar cirka 200 kronor, medan inträdet till nationalparker kan kosta runt 30 kronor plus övriga utgifter.

Shopping i Indien

Shopping i Indien är också något som är mycket uppskattat av backpackers. Att köpa kläder och souvenirer på marknader och i småbutiker kan kosta mellan 10-100 kronor beroende på vad man köper och hur mycket man förhandlar. Här hittar du mer information om just shopping i Indien!

Total budget för en backpacker-resa i Indien

Så om du vill backpacka i Indien utan att spränga budgeten så är det fullt möjligt att leva på mellan 100-200 kronor om dagen, inklusive boende, mat, transport och sevärdheter.

Tips och råd innan din resa till Indien

Här är några andra tips och information som kan vara användbara för backpackers. Tänk på att vi har massor av artiklar som går in lite djupare på dessa punkter, se den här listan som en inspirationskälla.

Visumkrav

Alla besökare till Indien, oavsett nationalitet, behöver visum. Det finns olika typer av visum, inklusive turistvisum, studentvisum och affärsvisum. Det är viktigt att kolla upp vilket visum som krävs och ansöka i god tid. Läs mer om visum till Indien här!

Hälsa

Indien är ett land där hälsorisken statistiskt sett är relativt hög, särskilt när det gäller magproblem. Det är viktigt att vara noga med hygienen, undvika obearbetad mat och dricka bara renat vatten. Det är också klokt att ha en reseförsäkring som täcker eventuella sjukdomar eller olyckor.

Transport

Indien har ett omfattande transportsystem, men det kan vara förvirrande för förstagångsresenärer. Tåg är det vanligaste och mest prisvärda transportsättet, men bussar och taxi är också tillgängliga. För att boka tågbiljetter kan det vara enklast att använda sig av den officiella webbplatsen för Indian Railways. Vi har givetvis en artikel om hur du bokar tåg här!

Kultur och respekt

Indien är ett land med en rik kultur och många olika religioner och traditioner. Det är viktigt att respektera dessa och vara medveten om vad som är lämpligt beteende. Till exempel är det vanligt att ta av sig skorna när man går in i tempel och andra heliga platser. Läs våra bästa tips inom detta område här!

Sökerhet

Precis som i alla andra länder finns det vissa risker för resenärer i Indien. Stölder och bedrägerier kan förekomma, särskilt i turistområden. Det är viktigt att vara försiktig och ha koll på sina värdesaker. Det är också klokt att undvika att resa ensam sent på kvällen och att hålla sig till vältrafikerade områden, precis som i resten av världen.

Slutligen

Om du är en backpacker på jakt efter en unik och minnesvärd resa, är Indien definitivt värt att utforska. Med en välplanerad resa och en öppen inställning, kan du uppleva allt detta land har att erbjuda utan att spendera en förmögenhet.

Huvudfoto av Rifath @photoripey på Unsplash