Webbseminarium om indisk mat ”Hemligheter och läckerheter i det indiska köket”

Webbseminarium om indisk mat ”Hemligheter och läckerheter i det indiska köket”

Är du älskare av indisk mat har vi redan några artiklar om det indiska köket här på Indien.nu med allt från recept till övrig information samt en lista över indiska restauranger med besökarnas betyg. Men det finns så mycket mer att lära sig om detta fantastiska kök. Läs vidare och se hela seminariet nedan (på engelska).

Serie av webb-seminarier av det indiska turistministeriet

Indiens turistministerie har en serie webb-seminarium kallat ”Dekho Apna Desh” (du hittar flera nedan) och nu har de kommit till ett seminarium för alla matälskare: "Secrets and Delights of Indian Cuisine", som hölls den 26 december 2020. Seminariet fokuserade på indisk mat och dess betydelse för såväl kultur som hälsa. Mat i Indien är ett livfullt utbud av oräkneliga rätter, matlagningsstilar och det kännetecknas tydligt av den subtila och sofistikerade användningen av kryddor, korn, grönsaker och frukt som finns tillgängligt lokalt. I seminariet (och enligt undertecknads egna smaklökar) lyft indisk mat fram som en balanserad mat eftersom den tillfredsställer smaklökarna med alla slags smaker i den, så som sälta, sötma, bitterhet, syrlighet och krydda etc.

Webbinariet presenterades av Dr. Aruna Sharma, pensionerad officerare i den indiska civila statsförvaltningen. Hon betonade främst vikten av lokalt odlade gryn & grönsaker samt kryddans roll och betydelse och dess roll för att bygga och stärka kroppens immunförsvar.

Den varierande maten i Indien

I Indien förändras såväl landskapet som kulturen och maten inom några hundra kilometer, något alla Indien-resenärer säkert beskådat. Det finns oändliga varianter av matlagningsstilar och kök från nord till söder och öst till väst i detta otroliga land. Traditionell Indisk mat baseras på ett holistiskt tillvägagångssätt för näring med lokalt tillgängliga matkorn, grönsaker, kryddor etc. Matkulturen i Indien är mycket levande och finns i olika former och stilar så som hemlagad mat, gatumat och storstilade lyxiga middagar på femstjärniga hotell. Smakerna och stilen på hemlagad indisk mat och den man finner i restauranger är inte sällan milsvid och väldigt varierad mellan olika regioner i landet.

Seminariet sammanfattades av Rupinder Brar, ytterligare generaldirektör inom turistministeriet, om olika typer av kök och mat-rutter tillgängliga över hela landet. Hon nämnde också  programmet Incredible India Tourist Facilitator (IITF) Certification, ett digitalt initiativ från turistministeriet för medborgarna i Indien att bli en del av turistindustrin.

Se hela seminariet här

Läs mer

Indien.nu om indisk mat & dryck

Se våra recept här

Indiska kryddor

Indiska restauranger i Sverige