Tågstationer i Indien får flygplatsliknande säkerhetskontroller

Tågstation i Indien

Säkerhetskontrollerna på indiska tågstationer har bitvis varit mer eller mindre obefintliga och enbart i samband med terrordåd har det gjorts någon större kontroll. Nu är det ändring på det.

Inte mindre än 202 järnvägsstationer i Indien kommer snart få utökade säkerhetskontroller. De nya säkerhetskontrollerna är utformade att likna de som sker på flygplatser runt om i världen.

Teknologi, stickprover och röntgen av bagage

Bland de nya teknologier som kommer användas på tågstationerna finns ansiktsigenkännelse som ska leta ansikten flaggade i systemet. Precis som på flygplatser kommer väskorna röntgas och genomsökas efter farligt innehåll innan man tillåts in till plattformarna. Kroppsvisitering av samtliga resenärer samt stickprover kommer göras på personer som rör sig inom området. Antalet in- och utgångar kommer också begränsas så att det blir lättare att hålla en hög säkerhet.

Tillåt extra tid på stationen innan avgång

De nya säkerhetskontrollerna kommer givetvis ta mycket mer tid i anspråk och för vissa populära stationer med många samtidiga avgångar får man så klart räkna med än längre tid. Se därför till att vara ute i mycket god tid. Till skillnad mot flygplatser har man dock inte angett en minsta möjlig tid för när du måste vara på stationen, mycket möjligt för att man inte kan garantera en viss hastighet på de nya säkerhetskontrollerna.

Mjukstart på två stationer inför framtida utmaningar

De nya rutinerna startar i Prayagraj (det helt nya och färska namnet på Allahabad) i Uttar Pradesh och Hubli i Karnataka med omedelbar verkan och slussas sedan gradvis ut över resten av landet. Som exempel på utmaningar för det nya säkerhetssystemet, som godkändes 2016, är New Delhi Railway Station. På New Delhi Railway Station avgår runt 200 tåg per dag med antalet passagerare mellan 400- och 500 tusen.

Mer om tåg i Indien

Vill du veta mer om att resa med tåg i Indien? Se vår artikel om tåg och tågbokningar här!