Andamanerna dag 05/nyårsafton/fiskedags!

Andamanerna 2015/2016

Äntligen var det dags för det som Fredrik sett fram emot mest med denna resa, en fisketur! Kvällen innan hade vi träffat en annan svensk familj som kommit till vårt boende på Havelock och inte nog med det, pappan i den familjen var lika mycket fiskeidiot som Fredrik så de hade mycket att prata om. Det visade sig att han också hade bokat in en heldags fisketur med samma bolag som vi fast två dagar senare. Han hade dessutom tagit med sig eget kastspö och drag ifall utrustningen man fick på plats inte skulle vara så bra. För säkerhetsskull så fick Fredrik låna med sig det på sin fisketur också.

Vi hade bokat en heldags, 8 timmar lång, fisketur med Captain Hook’s, Andaman sportsfishing. Då gick all dryck vi ville ha och lunch för ca. 3000 sek. Det fick vara två fiskare i båten förutom besättningen men istället följde jag med för att dokumentera allt. Vid klockan 8 skulle vi vara vid hamnen och där kom de och hämtade upp oss med en fin fiskebåt som hette orca. De hade planerat turen så att vi åkte söderut längs med den västra kusten av Havelock. Nästan på en gång så slängde de i två stycken trollingspön och vi började åka. De hade fin utrustning i båten men Fredrik ville ändå testa den utrustningen som han hade fått låna så han gjorde den i ordning.

När vi åkt ett tag stannade vi utan för beach no 7 och Fredrik började kasta. Han använde spöet som han hade fått låna och poppersdrag. Det blev inget napp där så vi körde vidare längs med beach 7 med trollingspöna i. Söder om beach 7 stannade vi igen och denna gång kastade kaptenen lite också. Efter ett tag fick kaptenen napp, en Red Bass. Uppenbarligen fanns det fisk och humöret var på topp, nu skulle bara Fredrik få fisk också. Efter en stund utan några fler napp fortsatte vi köra trolling söderut mot nästa kastplats. Efter ett par kast där fick Fredrik sin första fisk, en variant av horngädda. Ett långt, smalt muskelpaket med små sylvassa tänder. Första fisken klar!

Färden fortsatte söderut med trolling mellan de olika kastplatserna. När vi kommit till södra udden av Havelock och de stod och kastade igen så fick kaptenen sin andra fisk, en Peacock Grouper. En jätte fin fisk med klarblåa prickar på. Plötsligt fick Fredrik också napp! Det var ordentlig kraft i den fisken och den drog iväg snabbt. Mer och mer lina försvann ut innan det plötsligt blev helt stumt. Fredrik trodde att han hade fastnat i stenarna på botten men tydligen var det en fisk som brukade bete sig så. Den rusade iväg med draget och gömde sig sedan bland stenarna. Efter en stunds kämpande lossnad plötsligt allt, när vi fått upp draget visade det sig att fisken hade slitit av en av krokarna! Det var en ordentlig fight och den var otroligt stark, det var bara väldigt synd att vi inte fick upp den i båten. Efter ett till par kast var det dags för lunch och sedan fick jag hoppa i och snorkla lite. Det var skönt att svalka av sig efter att ha suttit i solen så länge.

Sedan började vi dra oss hemåt igen med samma procedur, trolling efter båten medans vi förflyttade oss mellan de olika kastplatserna. Utanför beach no 7 blev det äntligen napp igen. Efter en stunds kamp fick Fredrik upp en fin GT (Giant Trevally). Mycket nöjd blev han över det.

Tyvärr blev det inga fler napp under resan hemåt men Fredrik var ändå nöjd med de fiskar som han fick upp, det var liten annan kamp än vad han är van vid med gäddorna här hemma.

 

Det var inte helt tokigt att sitta som medpassagerare i båten heller, det var mycket vackert att åka runt Havelock och se allting utifrån havet. Hela ön var otroligt grön och lummig och nästan överallt var det kritvita stränder i vattenbrynet. Inte en enda byggnad såg man utifrån vattnet, ön såg helt obebodd ut, härligt!

En bra dag på havet helt enkelt!

 

Detta var ju dessutom nyårsafton vilken vi firade tillsammans med våra nya svenska vänner med trerättersmiddag hemma i Bistron och sedan lite musik vid tolvslaget på närliggande Wild Orchid (vilket har samma ägare som vårat boende).

Jag skulle inte påstå att de firade nyår så hårt här, det märktes knappt. Och inga fyrverkerier hade det, det enda de kunde få till vid Wild Orchid var några smällare och lite tomtebloss. Men det blev ju iaf nytt år.