Andamanerna dag 08-10/snorkling och Kalpather beach

Andamanerna 2015/2016

Detta skulle bli vår sista hela dag på Havelock och imorgon skulle vi ta färjan upp till Rangat för vidare färd mot Diglipur. Eftersom det var våt sista dag så skulle vi bara ta det lugnt och njuta så mycket vi kunde av vår vackra tillvaro. Efter lunchen fick vi tag på föreståndaren på Emerald Gecko och frågade hur det hade gått med våra båtbiljetter. Men då hade han plötsligt kommit på att det var söndag så biljettkontoret var stängt och vi kunde inte få några biljetter idag…! Han hade dock fått tag på boendet vi bokat i Diglipur och de hade rum åt oss så han föreslog att vi skulle packa ihop våra saker imogon bitti och gå till hamnen för att se om vi skulle få plats på båten… vi tänkte över våra val en stund men var inte speciellt sugna på att gå upp tidigt och packa alla våra saker bara för att upptäcka att vi inte skulle få plats på båten och sedan behöva leta efter nytt boende igen. Vi bestämde istället att vi skulle försöka få biljetter till nästa båt istället och bo kvar på Havelock så länge. Det betydde dock att vi inte skulle ha någon tid att åka upp till Diglipur om vi skulle hålla de datum som vi bokat på resten av boendena. Men.. vi hade det ju ganska bra där vi var…så detta skulle isf betyda två till dagar att spendera på Havelock! Inte dumt alls!

 

Som tur var så kunde vi bo kvar i samma hydda de två extra dagarna på Havelock. Den första extra dagen vi hade skulle den andra svenska familjen åka till en strand straxt söder om oss, den hade vi ännu inte kollat in så vi hängde på dom dit. Först hyrde vi en moppe igen, åkte och köpte oss en snorkel och sedan åkte vi Kalpather beach. Det var en jätte trevlig strand, fin sand, nästan inga människor, lagom vågor att hoppa i och lite rev att snorkla vid på kanterna av stranden. Att vi inte hade upptäckt det här stället tidigare! Jag snorklade lite, det var inte så fint, men en del fiskar och kul ändå. Fredrik lekte med barnen och kastade dom i vågorna men under allt vårt busande så försvann vår snorkel i vågorna…! Jag hann snorkla i en halvtimme innan de var borta..! Men roligt hade vi och lekte i vågorna i flera timmar. En mycket rolig dag! Vi hade dock glömt bort att smörja in oss ordentligt med solskyddskräm, vi tyckte ju inte att vi hade fått så mycket färg, så under den här dagen brände vi oss rejält. Men det fick det vara värt. Vi åt en sen lunch på Barefoots restaurang vid hamnen, mycket gott!

Under dagen hade vi dessutom gjort planer tillsammans med den andra familjen om hur vi skulle spendera vår sista dag där. Vi var överens om att vi ville snorkla ordentligt så vi bokade en gemensam båt som skulle ta oss ut för att snorkla och lite fiske. Så det skulle vi göra vår sista dag. Efter middagen fick vi reda på att de hade lyckats köpa båtbiljetter till oss också så nu visste vi att vi skulle komma iväg, dock två dagar senare än planerat.

 

Nu var det verkligen sista dagen på Havelock och vi skulle iväg på ytterligare en båtutflykt. 08.45 åkte vi mot båten.. Vi åkte återigen med Captain Hooks men med en annan, lite större båt denna gång. Efter lite disskusioner gjorde vi klart att det var snorkling som var huvudsyftet men att vi också kunde passa på att fiska lite. De hade tänkt att vi skulle åka längs med Havelock, samma tur som vi hade åkt när vi var och fiskade. Men där hade vi ju redan varit så vi ville åka någon annan stanns. De ville åka dit för att det blåste in ganska mycket från andra hållet men vi försäkrade dom om att vi klarade av lite vågor så då åkte vi åt andra hållet i alla fall. De körde trolling och fick köra ganska sakta i vågorna och efter två timmars åkande var vi framme vid vad som skulle vara det finaste snorkelstället, straxt norr om Henry Lawrence.

De ankrade upp båten utanför ett rev och vi fick snorklar så vi kunde hoppa i. Vattnet var så klart och det var alldeles fullt av fiskar! Det var så himla vackert! Det var tillräckligt djupts så att man kunde simma in över revet och utanför revet såg man långt ner på botten där det simmade en del större fiskar. Vi var i och snorklade i timtal, det var så fantastiskt. På vissa ställen var det som att simma in i en vägg full av fiskar. Korallerna var fortfarande inte så färgglada men fiskarna vägde upp för det. Det var så mycket finare att snorkla här än något av de ställen som vi varit på tidigare så det var verkligen värt att åka båt så länge.

Efter en massa snorklande var vi till slut tvungna att slita oss ur vattnet och börja åka hemåt för att hinna hem innan solen började gå ner. Under resan tillbaka stannade vi vid ett par ställen och kastade lite och trollingspöna låg i nästan hela resan. Vi lyckades få upp en Baraccuda och en GT på vägen hem. Så en ganska lyckad fisketur och en mycket lyckad snorkeltur vart det! Verkligen en fin sista dag på Havelock. Resan med lunch för sex personer kostade knappt 3000 kr. Ganska mycket pengar men då fick vi bestämma precis vad vi ville göra och kom iväg till ställen som de vanliga turerna förmodligen inte gick till. Det gick ju att åka på andra snorkelturer men de åkte inte alls lika långt bort och var bara borta några timmar, det här var nog i en helt annan liga.

 

På kvällen började vi packa lite av våra saker, ganska tidigt nästa morgon skulle vi lämna Havelock och bege oss mot Rangat, vi visste inte vart vi skulle ta vägen sen eller vart vi skulle sova så vi hade en del att lösa under den dagen.