Agra, Orchha o Khajuraho

RosaSari på safari

Sängarna här i Indien är hårda. Men man sover konstigt nog gott och är man hurtig så blir det fint underlag till yogaövningar. Vi kunde gärna haft med oss de självuppblåsta liggunderlagen. De skyddar mot bedbugs med. Det har vi dock bara haft i Dehli. Det här hotellet är kanske inte snuskigt. Lakanen ser rena ut. Men det är enkelt. Bastuvarmt utan AC. Men balkongen vetter mot en stor o ljuvligt o perfekt skött trädgård. Vi åt väldigt god lunch där igår. Ljuvliga samosas med nån masalablandning inuti. Så skulle jag bara ha råsallad o Milan tomatsoppa. Men jag läste på väggen om auberginer i nån löksås. Den var sååå god. Efter en maffig frukost i Orchha får detta räcka för dagen. 

För att börja i Agra, dit vi kom efter tigerjakten, så hade vi ju bespetsat oss på att få se Taj mahal i fullmånens sken. Det gick alls inte. Allt är avspärrat osv osv. Men en liten takterasrestaurang inom synhåll borde ju finnas...nej...jo ett palats, men de släpper inte in oss. Ett bestämde sig för ett försök och lyckades. Men de såg inteTM för ett tjockt dis. Vi spelade plump istället.

Nästa morgon åkte vi dit. Det var fortfarande dis. Allt var väldigt vacker. I marmorn från Rajasthan var inlagda blomslingor av halvädelstenar. Skulle man tända ljus i det halvmörka gravrummet, så skulle dessa blommor komma till liv pga de olika skiftningarna i stenarna.

Dagen innan såg vi Red Fort och hörde Shah Jahans tråkiga historia. Hans älskling dog i 14de barnsängen pga att han inte använde kondom. Av de fem barn som överlevde var det en galen son som mördade sina bröder o satte fadern i husarrest.

Vägen till Orchha var hemsk men kunde varit värre. Vi fick ta en omväg på 20 mil då vägen var bortspolad av monsunen. Vi kom fram när mörkret fallit. Hoppade direkt i poolen efter att ha installerats i tältbungalower precis under fem underbara maharadjatomber som är lämnade att förfalla. Vid poolen spelade ett litet gäng romantiska sånger och en danserska gjorde sitt bästa. Jag dansade i vattnet till de fina rytmerna.

Nästa morgon gick jag runt och tog bilder när folk badade o borstade tänderna i floden. Kossorna tittade på. Heliga män gjorde puja. Allt var såå fridfullt. Madhya Pradesh är verkligen frodigt o grönt. På kvällen hade vi fest o plump.

Så kom vi då hit till Khajuraho och här är upprinnelsen till Karma Sutra, så här finns tre tempel med massor av dessa erotiska reliefer som vi ska kolla in i eftermiddag. Platsen har en storhetshistoria från 900-talet. En maharadja hade en enorm armé med elefanter osv. Templen är byggda till Vishnu och Shiva. De erotiska motiven ger kraft och lycka. Efter några hundra år föll alltihop i glömska och nu är K. en ganska liten by som drar bra med turister, inte minst indiska. Ikväll ska vi få en matlagningsdemonstration o till slut tar vi tåget mot Varanasi kl 23-24ca. Kanske kan jag få en benmassage innan dess. 

Namaste!

Bilder