Indien och Nepal i rosa skimmer. New Dehli får börja.

RosaSari på safari

 

New Dehli 12-13.10 2013

Det rosa skimret kommer från Rosa Bussarna som anordnar denna resa.

Så har vi då kommit iväg. Qatar är inte superfräscht, men  har bra service. Underhållningen är på topp. man kan tom surfa men det kostar minst 25 USD. Så, nej! Det är förstås nån satellitgrej.

Det var ju synd. Men jag kan ju alltid skriva en snutt. Det verkar vara ett gäng mycket trevliga människor. Milan träffade ett par som sa att deras dotter gått i skolan med Jan. Då måste de ju ha hört vårt namn. Jag kunde inte se nåt annat par så det får bli en överraskning om de är i vårat gäng. De kan ju ha stått en bit ifrån varandra. Isf är ju de också från Vetlanda.

Vi har redan Kennert från Vetlanda och Simon som är från Växjö och så är Jan A. med som vi åkte med i Sydamerika Buenos Aires-Santiago. Så jag har ett bry nu att lära alla namnen.

Det var Anders Eriksson himself som skickade iväg oss. Delade ut tröjor, någons biljett o prickade av. Vi fick ett litet paket som ska till maria o Fredrik. De är redan på plats. har haft Kashmir-Ladakh-turen nu innan. Vi fick en hälsning från Eddie. Ja, vi är ju gamla gamar. En Stefan som jag pratade med har varit på 5 rundor. Också bra inrökt med andra ord. 

Kom fram kl 8 på morgonen. Maria och Fredrik väntade och tog oss i taxibilar till hotellet, som ligger bra till. 15 min med rikscha till Connought Place, allmänt CP, men off omdöpt till Rajiv Chauk. Dit åkte jag direkt efter samlingen på takterassen för att fixa ett simkort. Ett par indier var väldigt klistriga o skulle hjälpa mig hitta. Jag lät dem för det var ett enda gytter av hus o block som såg precis likadana ut med pelargallerior osv. De drog iväg tillen bakgata o in i en mycket suspekt liten butik med en mycket smal trappa upp på ett litet loft. Hade det varit någon annanstans än Indien hade jag aldrig följt med, men här är det totalt safe allting. På loftet fanns några karlar o de sa att TataDocomo och Airtel inte alls har samma täckning som Vodaphone, så jag gick på det. Fick ett kort med 5 Gb 3G och lite samtalspengar giltigt 30 dar för200 kr. Då kostade själva simkortet 70 kr. Själva 3G skulle inte gå igång förrän 1 timme senare o då skulle jag ringa ett nummer osv. Det gick inte o fortfarande på kvällen hade jag bara E=GPRS 2G. Tillbaks dit och hittade naturligtvis inte butiken. milan var både pissnödig o riktigt pissed. Jag frågade en kille o han visade oss runt nästa hörna, o där öppnade himlen sig, för där var ett riktigt stort skinande modernt Vodafone-center. O döm om allas förvåning. Telefonen hoppade upp på 3G så fort den kände lukten av dessa killar, som för ögonblicket var superänglar i mina ögon. Dessutom förökade det sig till unlimited, som är limited till 10gig. Jag är såååå lycklig. Vi har visserligen wifi på detta hotell gratis, men det är riktigt piss o funkar minimalt på rummet. Rummet är en aning sunkigt, men har både fläkt o AC o nykaklat badrum. Lakanen var inte inbjudande så vi låg ovanpå. skön säng. Vi sov äna till kvartitio. ett bedbugbett pú min mage. Fick ändå frukost. ett ägg o 2 parata Så surfade vi lite o vibade till syrran, som just är i sin stuga nära lake Taaho i USA.

Men igår eftrmiddag var vi på tur med gänget o samma taxibilar. Vi såg Parlamentsbyggnaderna och där ville många indier fotas med oss. Haha, man känner igen det från förr. En lång paradgata ledde till India Gate, typ Brandenburg Thor ellr LÁrc de triumpf. Sen var vi till Gandis place. Där han bodde och blev mördad. Som topping var vi till Ett sikhtemple precis i solnedgången. Templet var strålande med massor av guld både inuti och på kupolerna. En jättestor bassäng bredvid som alla gick runt. Sikhiska män badade i kalsingarna. Några speciellt uniformerade sikher satt o spelade o sjöng. De hade vapen exv en yxa, så de skulle nog föreställa några soldater eller vakter. 'sen var det till slut flaggbyte i en jättehög flaggstång. Flaggan var ett minst 20m långt orange tygstycke, nytt för varje dag o skänkt av någon ny troende familj. En gammal gubbe satt på en gungbräda o blev upphissad ända upp till toppen av fyra starka karlar som vevade på virern som han hängde i. Ett riktigt skådespel. Själva var vi iklädda orange huvuddukar som vi fick påknutna i ett speciellt foreigners room, som vi blev fösta till för introduktion. Barfota skulle man förstås vara också.

På kvällen hade vi välkomstmiddag, mycket god mat på en annan takterass. Vi hade riktigt trevligt, konversationen gick lättare o lättare. Runt omkring firades det i templen. Musik som disco nästan. De dansade säkert långdans. Kvinnornas fasta för Navrati är slut. Fyrverkerier sågs också. Så det kunde inte bli bättre början på denna resa.

13.10 Vi gav oss iväg till Nationalmuseum som förstås var stängt för national holiday. Det är dålig planering. Men det finns säkert i Jaipur lik fint. Dessutom måste vi ha varit på detta för 32 år sedan. Vi gick till fots mot Indian Gate. En annan rikschaman klistrade sig på oss och till slut tog vi hans bud på en rundtur. Det finaste vi såg var en muslimsk tomb Saddar Jungs tomb. Den var så fin. 260 år gammal och inte alls restaurerad. Maskrosorna fick blomma mellan kopolens stenbeläggning och lite annars med. Där fanns parakiter o chipmunks o inte en vit turist på hela tiden. Inträdet var 10 kr och guiden ville ha detsamma. Väldigt fin upplevelse för ingenting. Sen såg vi Lodi Garden, blomsterparken. Där var också en sultan- tomb men mindre blommor. Det är höst nu. Och där fanns en fin restaurang som skulle passa för en romantisk kväll. Yamuna river Skulle vi till, men det började regna stooora droppar.

Vi vände hemåt. Nu såg vi en  hel del av gamla Dehli. Där var oxar o getter o hölass. Rena lantidyllen. 

Ikväll tar vi oss kanske till Old Dehli igen. Det är mycket festivaljippo framför Red fort. Men där är också en mycket berömd o urgammal restaurang. 

Bildgalleri
Ett gudsförgätet gravmonument.
I am the flagman wo-po-pi-do!