Ranthambhore tiger-safarirally, vad hände?

RosaSari på safari

Haya, y´all

Vi startade tidigt igen för 132 km genom Radjastan till Ranthambhore. Det gick smidigt. Vi var framme vid 12-tiden så kanske bara 4 timmar. Jag fick massor av fina bilder av bylivet i bla Bidaji Maharaj, som en av dem hette. Bilderna är upplagda på Fbunder Susanne Madera, Vetlanda. Vi möter en kamelhjord, flera får-o-get-flockar med tillhörande herdar, Barnen och kvinnorna skrattar o vinkar. Vi vinkar tillbaks. Männen sitter i pratar eller spelar bräda. Välmående är många men inte alla. För Indien står för 25% av alla som svälter. Det får inte glömmas. De bär ett tungt ok de stackars små människorna som föder de rika o själva går med tom  mage. Vi är rika turister och vi hoppas att vårt bidrag till landet nån gång ska finna vägen till dessa. Det öppna fönstret mot väst är på gott o ont. Indierna får nya ideer hur man tar sig uppåt. Kvinnor skapar bank-kollektiv tex... Jag tycker att det är lättare att prata med indier numera. de är inte alls så inskränkta i sin egen lilla puja-värld.

Maria bjuder på lunch o sen har vi en timme vid poolen. Vi gör en första tur upp till Fortet o slottet o ett antal tempel. Där får vi en milsvid utsikt över parken. vi överrumplades av alla dessa Langurapor. De är inte aggro men rätt vad det är så kommer några hanar i full galopp tätt inpå en. Skulle man ta ett snedsteg så bleve det en rejäl krock. Vi har sett massor av djur. Krokodil, mungo, påfågel, örnar, papegojor, svart stork, stor uggla,  tre olika kungsfiskare. Den blåa minst fyra gånger större än vår egen. Skatan är vackert rödbrun. Bambihjortar, bluebull antilop, sambhar deer, vildsvin. Det har inte alls varit tråkigt.

Jag tyckte mig se något som rörde sig kattliknande. Bara rygglinjen syntes över den höga gräslinjen uppe på ett fält. Men just då gjorde de en rivstart o jag kunde inte med att skrika Stopp där jag satt längst bak. Fan, var tog mitt spontana jag vägen. Det ångrar jag bittert. Nu får jag gå med denna undran. Precis innan hade vi sett spår åt just det hållet. 

Jag pratade lite med guiden. Sa att jag gärna skulle lära mig lite hindi. Han stirrade på mig ett ögonblick, så jag tänkte"Va f.n sa jag nu då?". Men så utbrast han. "Gör inte det, hindi innehåller 80% abusive=förolämpande, kränkande, rått, fult språk!" "Bara 20% är vanliga bra ord. Bindeorden? Dessutom krånglar man till det o använder kanske fem ord när det behövs två. Dessa utalanden gör det ju bara så mycket mer intressant. Måste fråga andra indier om detta.

Vid ett stopp stod en mindre jeep, med 3 pojkar. De småpratade lite. En i vår grupp undrade dock om guiden inte kunde be dem vara tysta. det undvek han genom att svara "You can only get a certain amount of silence.." Den skrattar jag fortfarande gott åt.

Idag har vi gjort två turer i parken. En i zon5 o en i zon2, som var vackrast o djupare in i buschen. Guiden o chafisen gjorde allt för tiger.hit, men det hjälpte ej. De tom körde genom en lergrop för att ta oss ännu längre in. På tillbaksvägen var det inte lika lätt, så då fick vi stiga ur o skjuta på denna tunna 20-mannajeep i lerig uppförbacke. Det var tufft.

På kvällarna har vi spelat Plump med Kennert, Simon o Kurt i den underbara trädgården på Tiger Safari Resort.

Hm, jag hade laddat upp 6 bilder o så gick strömmen o bilderna är borta....orkar inte. Ni får gå till Facebook om ni orkar.

Alvidaa, Susie

Bilder