Bokfakta
Författare
Kenneth Anderson
Förlag
Puri
Språk
Svenska
Genre
Filosofi & religion
Historia & arkeologi
Kultur
Skönlitteratur
Upplaga
Första upplagan
Mahabharata är ett fornindiskt epos som ursprungligen skrevs i 18 delar och i runt 100 000 verser. Själva namnet, Mahabharata, har sitt ursprung från berättelsen om Bharatas son som grundade kungariket Bharatavarsha (Indien kallas fortfarande för Bharat). Verket är såväl äldre som mycket mer omfattande än den kristna bibeln och härstammar från tiden innan Buddhismen och Jainismen. Att läsa Mahabharata utan att se någon form av parallell eller liknelse med Homeros och hans ungefär samtida versskrivna epos och hjältekult är svårt. Även om Mahabharata utspelar sig för ungefär 5000 år sedan skrevs det inte ner fören ungefär 400 år före vår tidräkning och fick sin slutliga form ungefär samtidigt som Illiaden och Odyssén. Mahabharata är ungefär 10 gånger så omfattande som Illianden och Odyssén tillsammans och är det längsta verk någonsin uppfört på sanskrit. Ett av Mahabharatas kapitel kallas för Bhagavad-Gita, Guds sång, och är särskilt viktig för många hinduer samt sägs ha varit vägledande i Mahatma Gandhis kamp för självständigheten.

Vi har läst den första svenska utgåvan av Mahabharata, en återberättad romanversion som är betydligt lättare att ta sig till och med sina drygt 1250 sidor (Del 1, 686 sidor plus förklaringar och del 2, 573 sidor plus förklaringar) - betydligt tunnare än sin förlaga. För att åstadkomma detta har Kenneth Andersson givetvis varit tvungen att förkorta och förenkla. Istället för komplicerad vers får vi helt plötsligt ett storlaget verk som är lätt att ta sig till och ett verk att njuta av.

I Mahabharata får vi följa Kuruklanen och dess två grenar, den äldre Kaurava-grenen och den yngre, men till tronen rättmätige, Pandava-grenen. Genom intriger, svek, kärlek, krig och visdom tar klanen oss till ett Indien för länge sedan då gudar vandrade bland människor, då ondskefulla demoner lurade i skogarna och då kungadömet Hastinapura styrde över hela världens andra kungariken. Den ofrånkomliga släktfejden mellan de två grenarna kulminerar i det enorma Kurukshetrakriget som drabbar miljontals krigare och andra personer. Men mitt under allt tumult får vi genom Krishna lära oss om hängivenhet, meditation och om att finna vägen till andligheten.

När jag först läst ett par sidor blir jag nästan förskräckt över alla namn som förekommer och om jag inte redan haft en del insikt i indisk kultur och religion skulle det kanske ha känts överväldigande och fått mig att ge upp, men det var innan jag upptäckte uppslagsdelen längst bak i boken. Här får vi en förklaring på de viktigaste namnen och på de flesta termer och ord som kan kännas främmande. Och så, efter ett par korta kapitel till börjar det flyta på. Visst, då och då kanske man får gå tillbaka och kolla upp ett namn eller ett ord men det blir svårare och svårare att lägga boken åt sidan. Det är blandningen av den antika visdomen, de storslagna kamperna, miljöerna och de stora välkända namnen; Krishna, Bhima och Aryuna.

Vissa av kapitlen kan ibland kännas lite korta och historien kan rusa fram lite väl snabbt. Huruvida detta är ett medvetet drag hos författaren för att hålla ner omfattningen på romanen eller om det helt enkelt inte står mer skrivet i originalet vet jag inte, men på det stora hela känns det väl avvägt och efter diskussioner med lärda här i Indien känns det som essensen fortfarande finns där. Förutom att vissa ord kan kännas främmande och antalet namn överväldigande tycker jag ändå att författaren lyckats mycket väl med att återberätta verket med ett lättförståeligt och levande språk.

Mahabharata i två delar - återberättad av Kenneth Anderson

Den av Kenneth Anderssons återberättade Mahabharata är uppdelad i två volymer. Del ett: Tärningen är kastad består av bakgrund och de händelser som leder fram till det stora Kurukshetrakriget och del två: Det stora kriget, handlar om de stora slagen men är också betydligt djupare med Krishnas visdom i Bhagavad-Gita. För att få full behållning måste du därför läsa båda delarna.

Vi kan varmt rekommendera Kenneth Andersons Mahabharata till alla som på något sätt är intresserad av indisk religion, mytologi eller historia. Det är bitvis tung läsning men bjuder på såväl spänning och andlighet som kärlek och historia. Du kan lika väl läsa verket som en episk historia i stil med Homeros kända verk som en helig skrift och vi tror att såväl studenter som alla med ett intresse av Indien och litteratur kan få ut något av Mahabharata. 


Mahabharata i två delar finns att köpa på bokus. Du kan köpa del 1 här och del 2 här. Boken finns nu även på Bokia, del 1 och del 2 samt Adlibris del 1 och del 2