Nobody's Art

Bokfakta
Författare
Reg Fallah
Förlag
Three Dots Black
Språk
Engelska
Genre
Fotoböcker
Kan bilder på slitna byggnader, sönderrivna Bollywood-affischer, och av spott betelfärgade husfasader i urinstinkande gränder vara konst? Ja, som bevisat av fotografen och konstnären Reg Fallah kan det i allra högsta grad vara det. Reg är bosatt i Göteborg men har världen som konstduk och har spenderat 20 år i en liten by i det torra och karga Rajasthan där han studerat och dokumenterat terrakottatillverkare.

Nobody's Art - Reg Fallah

Indien är kaos, Indien är lort, Indien är idisslande kor som ligger i vägen för din bil när du ska till kontoret, Indien är förfall och Indien är. Är. Indien är vackert, Indien doftar gott, Indien är magiskt. Vad som är konst, vad som är vackert och vad som är fult är upp till betraktaren, men att SE är, som Reg Fallah säger, magiskt.

Nobody's Art av Reg Fallah

Genom 150 färgbilder tagna på väggar runt om i Indien får vi se en sida av landet som är oerhört vacker i all sin enkla lortighet, en sida som vi kanske aldrig riktigt stannat upp och uppmärksammat. Jag tror att alla vi som njutit av Nobody’s art i fortsättningen kommer stanna upp och själva kolla vad som döljer sig där inne i gränden, där bakom den sönderrivna affischen eller där på väggen mellan hemmet och jobbet som vi aldrig riktigt tänkt på tidigare. Oavsett om vi befinner oss i Sverige eller Indien. För Reg visar hur vackert det kan vara om vi bara stannar upp en stund och låter oss se.

Nobody's Art av Reg Fallah

Bilderna är omväxlande sköra och vackra och mörka och hotfulla. I mitten av boken rycks vi ut från de intima och täta närbilderna och möter helt plötsligt Reg i ett självporträtt mitt i den yttre kontexten innan vi åter igen återgår till Nobody’s art. Ett ögonblick som känns helt rätt.

Nobody's Art av Reg Fallah

Genom Regs kamera och vaksamma ögon får vi följa med i förvandlingarna från det vardagliga till det sagolika, från flagande färg till visa trollkarlar i silhuett, från sönderrivna modeposters till berättelser om kvinnors sårbara situation – och om kärlek. Det finns anledning att komma tillbaka till bilderna om och om igen. Olika humör ger olika tolkningar, vad jag ser kanske inte du ser. Jag får lite känslan av att ligga på rygg på en sommaräng och se hur molnen ständigt skiftar form, hur en katt blir en hund blir en båt blir ett leende. Men så kan man också bara se det som en bild på en vägg och låta tankarna rusa åt något annat håll. Om historien. Om vad som döljer sig bakom nästa lager. Om de tusentals personer som rusar förbi varje dag utan att se.