1948 - Mahatma Gandhi mördas

Platsen där Mahatma Gandhi sköts till döds

Mohandas Karamchand Gandhi eller Mahatma Gandhi, vilket blev hans tilltalsnamn, (1869-1948) var en indisk politiker och andlig ledare, som ledde Indiens frihetskamp mot det brittiska styret med icke-våldsmetoder. Han kallades Mahatma, vilket betyder “stor själ”, för sin visdom och medkänsla. Han var också en förespråkare för enkelhet, sanning och harmoni mellan olika religioner och grupper. Han var en av de mest beundrade och respekterade personerna i historien, som har inspirerat och påverkat många andra fredsrörelser och ledare, som Martin Luther King Jr., Nelson Mandela och Dalai Lama.

Gandhi föddes i Indien men hans kamp mot orättvisor föddes i Sydafrika

Gandhi föddes i en hinduisk familj i Porbandar i Gujarat, där hans far var statsminister hos fursten. Han gifte sig som tolvåring med Kasturbai, som han fick fyra söner med. Han studerade juridik i London, där han kom i kontakt med olika religiösa och politiska rörelser. Han arbetade som advokat i Sydafrika, där han kämpade för de indiska minoritetens rättigheter mot de vitas diskriminering. Han inspirerades av bland andra Tolstoj, Ruskin och Thoreau, och han utvecklade sin filosofi om satyagraha, som betyder “sanningens kraft” eller “icke-våldsligt motstånd”.

Återvände till Indien och självständighetsrörelsen

Gandhi återvände till Indien 1915, där han blev en av de främsta ledarna för den indiska självständighetsrörelsen. Han organiserade massrörelser och kampanjer mot det brittiska styret, som byggde på icke-våld, civil olydnad, bojkott och fastor. Han klädde sig i en enkel handvävd bomullskjol, som ett tecken på solidaritet med de fattiga och de förtryckta. Han blev känd som Bapu, vilket betyder “fader”, för sitt faderskap och sin vägledning. Han deltog i flera historiska händelser, som Saltmarschen 1930, där han ledde tusentals indier att bryta mot det brittiska saltmonopolet, och Quit India-rörelsen 1942, där han uppmanade britterna att lämna Indien.

Tagore om Gandhi

Förespråkare för fred och harmoni mellan religioner och grupper

Gandhi var också en förespråkare för fred och harmoni mellan olika religioner och grupper, särskilt mellan hinduer och muslimer. Han motsatte sig Indiens delning i två stater, Indien och Pakistan, som skedde 1947 efter Indiens självständighet. Han försökte förhindra och stoppa det våld och de massakrer som följde delningen, genom att fastande och vädja till folket. Han mördades den 30 januari 1948 av en hinduisk fanatiker, som ansåg att han var för vänlig mot muslimer. 

Gandhi Smriti - Martyrens kolumn, platsen där Mahatma mördades
Gandhi Smriti - Martyrens kolumn, platsen där Mahatma mördades

Gandhis mördare: Nathuram Godse

Gandhis mördare var en hinduisk fanatiker vid namn Nathuram Godse, som var medlem i en extremistisk organisation som kallades Hindu Mahasabha. Godse ansåg att Gandhi hade förrått hinduerna genom att vara för vänlig mot muslimer och genom att acceptera Indiens delning. Godse planerade att mörda Gandhi tillsammans med några andra konspiratörer, som också var hinduiska extremister. Den 30 januari 1948, när Gandhi var på väg till ett bönemöte i Birla House i New Delhi, sköt Godse tre kulor i Gandhis bröst på nära håll. Gandhi föll ihop och utropade "Hej Ram", vilket betyder "O Gud". Efter en kort stund var Gandhi död. Godse greps omedelbart av polisen, och han erkände sitt brott. Han dömdes till döden och hängdes den 15 november 1949. 

Gandhis död chockerade världen

Gandhis död var en chockerande och tragisk händelse, som hade stora och bestående konsekvenser för både Indien och världen. Hans död väckte en våg av sorg och ilska bland indierna, som såg honom som sin fader och sin hjälte. Hans död utlöste också en våg av våld och hämnd mellan hinduer och muslimer, som kostade tusentals liv och förvärrade konflikten mellan Indien och Pakistan. Hans död påverkade också många andra länder och folk, som hyllade honom som en martyr och en förebild för fred och icke-våld. Hans död är en påminnelse om de utmaningar som uppstår när man kämpar för rättvisa och fred i en värld som ofta präglas av våld och konflikter. Hans liv och död är en påminnelse om att kraften i tanken och icke-våld kan övervinna våldets mörker och skapa en bättre värld för framtida generationer att ärva.