1336-1565 - Vijayanagar: Ett hinduiskt imperium i södra Indien

1336-1565 - Vijayanagar

Vijayanagar var ett mäktigt hinduiskt kungarike som existerade mellan 1336 och 1565 i södra Indien. Det grundades av den hinduiske prinsen Harihara, som tillhörde Sangama-dynastin. Harihara hade tidigare varit en fånge hos det muslimska Delhi-sultanatet, där han hade tvingats att konvertera till islam. Han lyckades dock fly tillbaka till södern, där han återvände till hinduismen och byggde upp ett nytt rike. Han döpte sitt rike till Vijayanagar, vilket betyder “segerns stad” på sanskrit. Vijayanagar var också namnet på rikets huvudstad, vars ruiner nu är ett världsarv nu kallat Hampi.

Ett av de största rikena i medeltidens Indian

Vijayanagar växte snabbt till ett av de största och rikaste rikena i medeltida Indien. Det sträckte sig över stora delar av södra Indien och delar av Sri Lanka och Sydostasien. Det var ett kulturellt och intellektuellt centrum, där konst, arkitektur, litteratur, musik och vetenskap blomstrade. Det var också ett militärt och politiskt motstånd mot de muslimska invasionerna från norr, och försvarade hinduismen och dess traditioner.

Flera framstående härskare

Vijayanagar hade flera framstående härskare, som utvidgade och förstärkte riket. En av dem var Krishna Deva Raja, som regerade mellan 1509 och 1530. Han var en skicklig krigare och administratör, som erövrade flera områden från sina fiender, såsom Orissa, Raichur och Udayagiri. Han var också en stor beskyddare av konst, litteratur och religion, och byggde flera magnifika tempel och palats, såsom Vitthala-templet och Hazara Rama-templet. Han införde också ett effektivt skattesystem, som baserades på jordens storlek och kvalitet, yrkesskatt, bröllopsskatt, förmögenhetsskatt, tullar och böter. Han förbättrade också handeln och jordbruket, och gjorde riket välmående och stabilt.

Abrupt slut på Vijaynagar

Vijayanagar gick dock under år 1565, efter att ha förlorat slaget vid Talikota mot en allians av muslimska sultanat. Den hinduiska armén blev överrumplad och besegrad av de muslimska styrkorna, och rikets ledare, Aliya Rama Raya, blev tillfångatagen och halshuggen. Den muslimska alliansen plundrade och förstörde Vijayanagar i sex månader, och lämnade staden i ruiner. Efter detta kunde riket aldrig återhämta sig, och splittrades snart i mindre kungadömen.

Vill du besöka ruinerna av Vijaynagar? Läs då mer i vår guide till Hampi här!